Filmul „Numere” al regizorului ucrainean Oleg Sentsov va deschide, pe 10 mai, Festivalul Filmului European la Timişoara, în cadrul unei gale care va avea loc la Cinema Victoria, recent reabilitat.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Anul acesta, la Festivalul Filmului European, criticul de film şi directorul artistic al evenimentului Cătălin Olaru a realizat o selecţie de filme cu şi despre Ucraina.

Ediţia din Timişoara va fi marcată prin organizarea unui eveniment de gală pe 10 mai, la Cinema Victoria, de la ora 19.00, unde va avea loc prima proiecţie publică din noul cinematograf.

Spectatorii vor descoperi filmul „Numere” (Номери/ Numbers), al regizorului Oleg Sentsov, cineast-simbol al rezistenţei naţionale ucrainene şi apărător înarmat al Kievului asediat. În urma anexării Crimeei de către Rusia, Oleg Sentsov a fost arestat în mai 2014 şi condamnat la 20 de ani de închisoare pentru terorism. A fost eliberat în septembrie 2019, în urma unui schimb de prizonieri între Rusia şi Ucraina. Distopia Numere are la bază piesa omonimă pe care Sentsov a scris-o în 2011 (înainte de arestarea sa) şi a fost regizată de la distanţă, din spatele gratiilor, cu ajutorul colaboratorului său, Akhtem Seitablayev.

Accesul la film este deschis publicului larg, prin rezervarea unor bilete cu valoare zero de pe platforma Eventbook, aici: https://eventbook.ro/film/bilete-ffe-numbers-timisoara.

„În 2022, Festivalul Filmului European revine acolo unde îi este locul: pe marile ecrane. La Timişoara, Cinema Victoria a cunoscut o reabilitare istorică şi e gata să intre în circuitul vieţii culturale. Gala Festivalului Filmului European nu anticipează doar amplul program aflat la orizont, ci este un prilej de marcare a Zilei Europei şi de afirmare a valorilor în care credem şi pe care le apărăm împreună în Europa: libertatea, democraţia, demnitatea şi drepturile omului", a declarat Liviu Jicman, preşedintele Institutului Cultural Român.

În 2022 am reluat şi tradiţia ambasadorilor festivalului. Anul acesta, rolul îi revine regizoarei Monica Stan, care a realizat un spot inspirat din cel mai recent film al său, Imaculat, laureat cu 3 premii importante la Festivalul de film de la Veneţia, anul trecut. În spotul festivalului, îi veţi recunoaşte pe Ada Condeescu, Irina Margareta Nistor, Anca Dinicu şi Tudor Giurgiu.

Festivalul Filmului European este organizat de Institutul Cultural Român, cu sprijinul Reprezentanţei Comisiei Europene în România şi EUNIC România, în parteneriat cu ambasadele, centrele şi institutele culturale europene. Ediţia din Timişoara beneficiază de sprijinul Primăriei Municipiului Timişoara şi al Centrului de Proiecte Timişoara.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.