Filmul "Halfway home", Ungaria, în regia lui Isti Madarász, a câştigat Trofeul Dracula la cea de-a XI-a ediţie a Festivalului Internaţional de film fantastic - Dracula Film Festival care s-a încheiat, sâmbătă, la Cinema Astra din Braşov.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Cu mare emoţie şi entuziasm unanim, juriul celei de-a XI-a ediţii a Festivalului de Film Dracula, acordă Trofeul Dracula unui film care oferă un univers personal minunat şi îndrăzneţ. Decorul şi montajul abundă în creativitate şi generozitate. Regia artistică este deosebit de meticuloasă, cu o superbă armonie între costume şi decoruri. Am fost impresionaţi în special de imaginea şi încadrarea filmului. Halfway Home reuşeşte să îmbine o lume inocentă şi benignă a unei poveşti romantice poetice cu un univers întunecat şi morbid, un exerciţiu riscant căruia regizorului i-a reuşit cu brio", a transmis juriul. 

După decernarea premiilor publicul prezent s-a putut bucura de încă un cineconcert deosebit - capodopera de neratat "Faust, A German Folk Legend", unul dintre cele mai picturale şi ultimul film german al regizorului F.W. Murnau care, dincolo de atmosfera cu totul specială creată de jocul luminilor şi al umbrelor, a fost completat de completat de o creaţie muzicală originală aparţinând celebrului artist şi interpret de muzică electronică MURCOF.

Ediţia din 2023 a festivalului a abundat în experienţe cinematografice inedite, ce le-au permis cinefililor să exploreze o varietate de forme de expresie ale fanteziei, de la film de artă şi documentar până la thriller, SF sau horror, unele dintre ele în premieră mondială. Spectatorii au putut explora şi consuma şi alte tipuri de manifestări Pop culture, de la întâlniri cu autori ai filmelor, lansări de carte, cineconcerte spectaculoase, panel-uri de discuţie şi, în premieră anul acesta, Dracula Fantasy Con, ce a reunit reprezentări variate ale fanteziei, de la cărţi şi romane grafice de gen şi până la jocuri video şi boardgames şi conferinţele publice din Congresul Internaţional Dracula, Children of the Night.

Anul acesta a adus peste 3.000 de noi producţii cinematografice din aproape 140 de ţări înscrise în secţiunile competiţionale destinate scurt şi lungmetrajelor din Dracula Film Festival: Dracula Trophy - premiul care se acordă pentru cel mai bun lungmetraj, Little Dracula şi Vlădutz - premiile ce se acordă scurtmetrajelor internaţionale şi româneşti şi Dracula Digital, secţiunea dedicată tinerilor amatori care realizează scurtmetraje cu telefonul mobil iar juriile competiţiilor nu au avut o misiune uşoară în a alege câştigătorii.

În competiţia Dracula Digital au fost înscrise scurtmetraje trimise de 8 echipe iar filmele au fost votate atât de public dar şi de un juriu de specialişti, format din actorii Eugen Neagu şi Ştefan Iancu şi regizorul Florian Zapra.

Trofeul Dracula Digital a fost câştigat de filmul "SÉANCE", realizat în Braşov de o echipă din Brunei (Azhar Khir, Aqil Kamarudin şi Shukri Sufri) iar juriul şi-a motivat decizia astfel: “Cu elementele sale cinematografice se detaşează net faţă de celelalte scurtmetraje din concurs. Cele trei cuvinte cheie sunt inserate în mod voalat, nu direct, introducând spectatorul în atmosfera poveştii prin caracterizarea personajelor. Scurtmetrajul are un conţinut fluid folosind tehnica în mod just." Atât filmul câştigător Dracula Digital 2023 dar şi celelalte filme din competiţie se pot vedea gratuit pe www.draculadigital.ro.

La categoria Scurtmetraj, 15 filme au concurat pentru trofeele Little Dracula şi Vlădutz, selecţionerul secţiunii de scurtmetraj, criticul de film Cristian Mărculescu, prezentând publicului 10 scurtmetraje internaţionale şi 5 scurtmetraje româneşti. Juriul format din Ana Ştefania Andronic (artist vizual), Andrei Cotruţ (graphic designer, ilustrator) şi Sebastian M. Ceolca (critic de film), au acordat următoarele premii:

Trofeul Vlăduţ (Competiţia de Scurtmetraj Românesc) - Calul alb [România, 2023], r. Goran Mihailov, argumentând: „O adaptare competentă a unui clasic, capabilă să creeze suspans apăsător şi shock, care dă dovadă de talent actoricesc, regie fină şi eficientă şi face dintr-o mică psihoză un moment memorabil de cinema.”

Trofeul Little Dracula (Competiţia de Scurtmetraj Internaţional) - Kiddo [UK, 2022], r. Brett Chapman, cu motivaţia: „Un film realizat cu atenţie pentru fiecare departament al producţiei, de la scenariu la scenografie, cu o regie ireproşabilă, actual ca subiect şi abordare vizuală dar bine legat de filme clasice ale genului.”

În programul festivalului, cele mai aşteptate 10 premiere au aparţinut competiţiei de lungmetraj, a căror selecţie a fost realizată de Ioan Big, directorul Dracula Film Festival iar juraţii Aurélia Mengin (Franţa, cineastă, fondatoare a festivalului Meme Pas Peur), Chris Orgelt (Belgia, Head of Programming - Brussels IFFF) şi Ottaviano Dell Acqua (Italia, actor şi cascador) au desemnat câştigătorul râvnitului Dracula Trophy 2023, dar şi două menţiuni speciale:

Menţiunea specială pentru interpretare - "I'll Crush Y'All", Spania, 2023, r. Kike Narcea, pentru interpretarea lui Mario Mayo ca Nuthead iar justificarea este: „Mario Mayo ţine filmul pe umerii săi impresionanţi. El este ochiul furtunii din jurul lui, un fost condamnat care a renunţat la violenţă dar, când violenţa îi bate la uşă, nu o dată, nu de două ori, ci tot timpul, până când o spulberă din balamale, nu are de ales decât să  zdrobească totul.”
Menţiunea specială pentru montaj - "The Founder Effect", Canada, 2023, r. Justin MacGregor

Şi în 2023 a continuat tradiţia de a acorda un titlu onorific de ‘Conte Dracula’ pentru întreaga activitate, ai cărui recipienţi au fost celebraţi în anii trecuţi pentru realizările lor memorabile în spaţiul filmului fantastic, printre care se numără regizorii Lamberto Bava şi Ruggero Deodato, actriţa Debbie Rochon, maestrul efectelor speciale Sergio Stivaletti şi actorul Armand Assante.

Anul aceste, trofeele “Contele Dracula” au fost înmânate unora dintre cei mai populari cineaşti din cinematografia italiană contemporană, ambii ajunşi la respectabila vârstă de 85 de ani, Enzo G. Castellari şi Sergio Martino, invitaţii de onoare ai festivalului de la Braşov.

Enzo G. Castellari, care a semnat încă din 1971 un prim Thriller notabil, Cold Eyes of Fear, urmat de o serie de filme Poliziotteschi, şi apoi s-a consacrat în zona Adventure-Fantasy/SF, pe parcursul anilor ’80, cu ciclul său cinematografic Bronx Warriors/ New Barbarians, este cunoscut inclusiv în rândul tinerelor generaţii de cinefili datorită filmului său de război din 1978, The Inglorious Bastards, care l-a inspirat pe Quentin Tarantino pentru al său Inglorious Basterds, în care, de altfel, realizatorul italian are un cameo.

Iar cel de-al doilea invitat special onorat cu titlul de Conte Dracula a fost reputatul cineast italian Sergio Martino (n. 1938), un expert ale genurilor Giallo şi Horror, ce continuă să influenţeze şi să inspire noi generaţii de producători şi realizatori atraşi de latura imaginativă, ludică şi entertaining a poveştilor destinate marilor ecrane.

Experienţa fantastică de la Braşov a fost completată de evenimentele speciale din cadrul programului, în premieră desfăşurându-se Dracula Fantasy Con, context ce şi-a propus şi a reuşit să adune sub acelaşi acoperiş (fizic şi ideatic) artişti, creatori şi promotori ai fanteziei în cele mai variate declinări, de la bandă desenată, manga, cărţi şi figurine pentru colecţionari, până la jocuri video, boardgames,  Fantasy Art cu cinci artişti vizuali, fiecare cu stilul propriu,  o sesiune live de Dungeons & Dragons, competiţii de Mortal Kombat 1 şi League of Legends (LoL) şi lansări de carte:„Anotimpul mireselor”, de Tony Mott, şi cele două cărţi destinate marcării centenarului GOPO, „GOPO în 100 de pagini de bandă desenată” – coordonatori Anca Moscu şi Lucian C. Oancea şi „GOPO în 100 de amintiri”, coordonator Anca Moscu.

La aniversarea de 100 de ani de la naşterea unuia dintre cei mai importanţi cineaşti români, Ion Popescu Gopo (1923–1989), Dracula Film Festival a adus spectatorilor pe 29 octombrie Ziua Gopo, cu trei filme cu semnătura sa, prezentate de cunoscutul critic de film Irina Margareta Nistor: Paşi spre lună (1964), cu Radu Beligan, Povestea Dragostei (1977), după Ion Creangă, cu Mircea Bogdan şi Eugenia Popovici - filmul a câştigat premiul pentru interpretare masculină Sitges 1981 (Mircea Bogdan) şi Comedie fantastică (1975), cu Dem Radulescu şi Vasilica Tastaman.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.