Filmul „Donbass”, de ucraineanul Sergei Loznitsa, a câştigat sâmbătă marele premiu al Festivalului de la Sevilia, unde franţuzoaica Yolande Zauberman a fost premiată pentru regia documentarului „M”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Pelicula, propunerea Ucrainei pentru o nominalizare la categoria „cel mai bun film într-o limbă străină alta decât engleza” a premiilor Oscar 2019, a primit Giraldillo de Oro.

„Donbass” vorbeşte despre conflictul armat din estul Ucrainei. Filmul, cu Valeriu Andriuţă în distribuţie, descrie conflictul care a izbucnit, în 2014, între forţele guvernului ucrainean şi separatiştii susţinuţi de ruşi, ca pe un show horror absurd.

Intitulat după una dintre regiunile controlate de separatişti - Donbas -, filmul a avut premiera în secţiunea Un Certain Regard a Festivalului de Film de la Cannes 2018, iar Loznitsa a fost premiat pentru regie.

Filmul a mai fost prezentat la festivalurile de la Karlovy Vary, Munchen, Salonic, Lodz şi Odessa.

„Donbass” este al patrulea lungmetraj al lui Loznitsa. Toate celelalte trei - „My Joy”, „In a Fog” şi „A Gentle Creature” - au fost prezentate în selecţia oficială de la Cannes.

Juriul de la Sevilia - format din Nerea Barros, Rosa B. Collins, Marion Döring, Inés Nofuentes şi Jonás Trueba - l-a apreciat pentru imagine şi „echilibrul estetic excelent între tonul documentar şi ficţiune”.

La gala celei de-a 15-a ediţii a festivalului care a avut loc sâmbătă seară la Teatro Lope de Vega, Zauberman a fost premiată pentru „curajul de a realiza «M»”, o cronică a abuzurilor sexuale asupra minorilor într-o comunitate de evrei ortodocşi din Israel, iar marele premiu al juriului a revenit peliculei britanice „Ray and Liz”, de Richard Billingham, a cărei acţiune are loc în Marea Britanie din timpul lui Margaret Thatcher.

Cea mai bună actriţă a fost desemnată nigerianca Anwulika Alphonsus, pentru rolul din „Joy”, de regizoarea germană Sudabeh Mortezai. Lungmetrajul, care a mai fost premiat cu Hearts Award la Festivalul de la Veneţia şi cu premiul pentru „cel mai bun film” la Festivalul de la Londra, spune povestea unei femei prinse în cercul vicios al traficului de carne vie, care încearcă să îşi schimbe viaţa.

Premiul pentru „cel mai bun actor” a fost împărţit de Vincent Lacoste şi Pierre Deladonchamps, pentru rolurile din „Plaire, aimer et courir vite”, o tragicomedie despre homosexualitate semnată de Christophe Honoré.

Cel mai bun scenariu a fost ales cel scris de Milorad Krstic şi Radmila Roczkov pentru filmul animat „Ruben Brandt, collector”.

Premiul publicului a revenit peliculei „Woman at War”, de Benedikt Erlingsson, recompensat cu LUX Film Prize de Parlamentul European, iar „Sunset”, cel mai recent lungmetraj al lui Laszlo Nemes, cu Vlad Ivanov în distribuţie, a fost desemnat cea mai bună coproducţie europeană.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.