Controversatul lungmetraj „Viridiana” al lui Luis Buñuel, câştigător al trofeului Palme d'Or în 1961 şi interzis câţiva ani în Spania, va putea fi vizionat gratuit, weekendul acesta, pe platforma Vimeo.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Prezentarea filmului face parte din programul „Clasicii alături de tine/ Clásicos contigo”, derulat de Institutul Cervantes. Filmul, interzis minorilor, va putea fi vizionat gratuit începând de vineri, ora 21.00, până duminică la aceeaşi oră, pe platforma Vimeo, parola de acces urmând să fie transmisă spre finalul săptămânii pe site-ul Institutului Cervantes din Bucureşti.

„Viridiana”, bazat pe romanul „Halma” al scriitorului Benito Pérez Galdós, îi are în distribuţie pe Silvia Pinal, Francisco Rabal, Fernando Rey, Margarita Lozano, Victoria Zinny, Teresa Rabal, José Calvo, Luis Heredia, Joaquín Roa, José Manuel Martín.

Pelicula i-a adus lui Luis Buñuel trofeul Palme d'Or, la Cannes, în 1961, şi premiul Asociaţiei franceze a scriitorilor de cinema şi TV, în acelaşi an. Un film-cult ce urmăreşte, într-un discurs concentrat, antiepic, traiectoria omului de la iluzie la deziluzie, de la aspiraţie la prăbuşire.

Deşi mare câştigător la Cannes, ca urmare a unui articol publicat în L'Osservatore Romano, unde era categorisit drept blasfemiator şi sacrileg, în Spania filmul a declanşat un oprobiu care a dus la destituirea Directorului general al Cinematografiei şi la interzicerea filmului care, astfel, a ajuns să aibă premiera în ţară abia în 1977.

Filmul spune povestea Viridianei, o novice pe cale să se călugărească şi care, împotriva voinţei ei şi supunându-se ordinelor maicii superioare, părăseşte mănăstirea ca să-şi viziteze binefăcătorul, singura sa rudă, pe don Jaime. care îi este unchi. Informat că nepoata lui avea să se călugărească şi să rămână pentru totdeauna la mânăstire, văduv şi fascinat de asemănarea dintre novicea Viridiana şi defuncta lui soţie, don Jaime încearcă să o seducă. 

Buñuel s-a născut la Calanda (Spania), în 1900. Iniţial studiile, apoi Războiul Civil (spaniol) şi legăturile cu partidul comunist l-au determinat să-şi exercite profesia de regizor în Franţa, Statele Unite şi Mexic (unde a murit în 1983). A fost atras la începutul carierei sale de mişcarea suprarealistă. Prietenia cu Salvador Dalí, Max Ernst, André Breton, Marcel Duchamp, Paul Éluard s-a dovedit decisivă în formarea artistului, care primise o educaţie religioasă, repede depăşită de gustul pentru nonconformism şi, mai ales, pentru investigarea unor zone misterioase ale conştiinţei. În 1972, Buñuel a fost recompensat cu premiul Oscar pentru cel mai bun film în limbă străină, pentru „Farmecul discret al burgheziei”.

În avanpremiera proiecţiei, cunoscuta regizoare Arantxa Echevarría a făcut o prezentare a lungmetrajului.

Arantxa Echevarría presenta «Viridiana» (1961), de Luis Buñuel from Instituto Cervantes on Vimeo.

Programul „Clasicii alături de tine” a debutat pe 8 mai, cu filmul „Muerte de un ciclista/ Moartea unui biciclist”, în regia lui Juan Antonio Bardem (Spania - Italia, 1956) şi a continuat pe 15 mai, cu „¡Bienvenido Míster Marshall!/ Bun venit, dle Marshall”, în regia lui Luis García Berlanga (Spania, 1953). Seria va continua până pe 10 iulie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.