Retrospectiva ”In Memoriam Radu Gabrea” va cuprinde 10 filme regizate de Radu Gabrea, care vor rula la Cinemateca Union între 1 şi 5 martie, anunţă organizatorii.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În cadrul retrospectivei In Memoriam vor fi proiectate filmele: ”Amintiri Bucureştene” (”Uşa”, ”Cadenţe”, scurt metraje IATC), ”Prea mic pentru un război atât de mare”, ”Căutându-l pe Schwartz”, ”O poveste de dragoste - Lindenfeld”, ”Moştenirea lui Goldfaden”, ”Cocoşul decapitat”, ”Concerte la Biserica Neagră”, ”Călătoria lui Gruber”, ”Nu te teme”, ”Iacob” şi ”Dincolo de nisipuri”.

Filmele vor fi precedate de un documentar şi de interviuri cu Radu Gabrea, iar intrarea va fi liberă.

Uniunea Producătorilor de Film şi Audiovizual din România - Asociaţia Română de Gestiune a Operelor din Audiovizual cu sprijinul Arhivei Naţionale de Film - Cinemateca Română şi al Uniunii Cineaştilor din România şi UNATC ”I.L.Caragiale” organizează retrospectiva In Memoriam cu filmele regizorului Radu Gabrea.

Personalitate marcantă a filmului românesc şi european din ultima jumătate de secol, cineastul a avut curajul de a refuza societatea comunistă care i-a cenzurat filmul Dincolo de nisipuri, emigrând în Germania în 1974.

După 10 titluri de filme de scurt metraj, documentare, seriale TV, ficţiune, realizate în România, Radu Gabrea semnează 8 filme în Germania (”Un bărbat ca Eva”, ”Nu te teme”, ”Iacob”, ”Rosenemil - o tragică iubire”, coproducţie România - Germania). 

Din 1996 a realizat peste 20 de filme premiate în ţară şi în străinătate. Cineastul a obţinut doctoratul în audiovizual cu teza ”Werner Herzog şi mistica renană”, premiată de UCIN în 2004.

A fost distins de Preşedintele Germaniei cu Crucea Germană de Merit.

După 1998 a semnat ca regizor spectacole de teatru şi operă. A primit numeroase premii pentru dezvoltarea cinematografiei româneşti şi europene. A fost primul preşedinte al CNC.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.