Cea de-a patra ediţie a Festivalului de Film Românesc din Washington se va desfăşura în perioada 2-5 noiembrie, la E Street Cinema, unul dintre cele mai cunoscute cinematografe din capitala americană, anunţă Ambasada României în SUA.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cel mai mare eveniment de promovare a cinematografiei naţionale derulat în spaţiul nord-american, debutează joi, 2 noiembrie, cu filmul „Libertate”, regizat de Tudor Giurgiu, proiectat în premieră în Statele Unite, la scurt timp după ce a fost lansat în România. Inspirat de evenimente reale petrecute la Sibiu în timpul Revoluţiei din decembrie 1989, “Libertate” a fost selectat în mai multe festivaluri internaţionale care vor avea loc în perioada următoare în Europa şi Statele Unite ale Americii. Invitat special al festivalului, Tudor Giurgiu va răspunde, după proiecţie, întrebărilor publicului, într-o discuţie moderată de criticul de film Mihai Fulger, curatorul festivalului.

În premieră mondială, „Încă două lozuri”, continuarea celebrei comedii de succes „Două Lozuri” (2016), în regia lui Paul Negoescu, îi aduce din nou pe ecran pe Sile, Dinel şi Pompiliu care speră din nou într-o îmbogăţire rapidă. Spectatorii se vor întreba la final, pe bună dreptate, dacă cei trei sunt norocoşi sau extraordinar de ghinionişti.

Filmul de debut al regizorului Mihai Mincan, „Spre nord”, va ţine publicul cu sufletul la gură, cu o poveste plină de suspans care surprinde o parte a exodului uman de după 1990, din ţările de est ale Europei, la finalul căreia actorul Niko Becker va răspunde întrebărilor spectatorilor.

Regizorul Andrei Tănase vine şi el să răspundă curiozităţii publicului după proiecţia filmului său de debut, “Tigru”, o poveste inspirată de un eveniment real: evadarea în 2011 a unui tigru de la grădina zoologică din Sibiu. Evadarea tigrului este însă doar un pretext pentru a ne prezenta povestea Verei, medic veterinar, măcinată de probleme personale care are o cădere nervoasă. “Îmi place când drama e dezumflată prin derizoriu”, spune, pe scurt, Tănase, despre filmul său.

Festivalul se încheie cu alte două filme cu impact puternic la public: „Boss”, în regia lui Bogdan Mirică şi “Oameni de treabă”, de Paul Negoescu. Dacă în „Boss”, personajul principal, ambulanţier în tura de noapte şi şofer de jaf armat în timpul liber, este cuprins de frica de a fi prins, în „Oameni de treabă” ne întâlnim cu un poliţist rural care decide că trebuie să facă dreptate, fiind prins într-o serie de întâmplări nefaste ce îl obligă să ia decizii importante.

Organizat de Ambasada României la Washington şi Institutul Cultural Român din New York, Festivalul de Film Românesc din Washington se va derula sub motto-ul deja consacrat de mai mulţi ani: “Reinventing Realism - New Cinema from Romania”/ „Reinventarea realismului. Noul cinema românesc”.

„Festivalul de Film reprezintă şi o oportunitate de a celebra talentul românesc, acesta fiind motto-ul sub care ambasada noastră a organizat evenimentele de diplomaţie publică în acest an. Sunt convins că filmele româneşti sunt adevăraţi ambasadori ai ţării noastre, dimensiunea culturală a prieteniei dintre România şi Statele Unite fiind una plină de dinamism, creativitate şi diversitate”, consideră ambasadorul României la Washington, Andrei Muraru.
Programul complet al Festivalul de Film Românesc din Washington, precum şi detalii despre filme, regizori şi evenimentele conexe pot fi consultate online pe website-ul dedicat. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.