Institutul Cervantes reia din această toamnă seria de proiecţii lunare de filme difuzate cu acces liber pe platforma Vimeo, iar primul proiect îl reprezintă suita de filme online „Abycine Lanza” - un laborator de talente spaniole în devenire, difuzată graţie colaborării inedite cu Abycine, unul dintre cele mai îndrăzneţe festivaluri de film din peisajul spaniol contemporan. Filmele vor fi disponibile pe canalul Vimeo al Instituto Cervantes timp de 48 de ore, începând cu ora 21.00 (ora României), începând din ziua indicată (zilele de vineri ale fiecărei săptămâni).

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

De ani buni, Festivalul Internaţional de Film Abycine de la Albacete a favorizat prezentarea de lungmetraje şi scurtmetraje care au pătruns pe scena spaniolă datorită unor regizori dispuşi să încalce regulile convenţionale. Una dintre cele mai atractive secţiuni ale acestui festival este proiectul Lanza, care reuneşte cele mai bune proiecte aflate în faza de post-producţie şi creează un spaţiu pentru obţinerea de fonduri şi pentru menţinerea comunităţii de filme independente.

Ca parte a acestui spirit care se străduieşte să le ofere vizibilitate cineaştilor aflaţi la început de drum, tinere talente curajoase despre care, fără îndoială, se va vorbi mult în următorii ani, Institutul Cervantes le prezintă cinefililor trei lungmetraje şi două scurtmetraje.

Programul filmelor

Vineri, 2 septembrie, ora 21.00


"Sedimente" – regia Adrián Silvestre (2021, 90 minute)
Filmele lui Adrián Silvestre ne provoacă să privim oamenii, situaţiile şi mediile prezentate ca pe nişte spaţii complexe şi sugestive din mijlocul cărora suntem îndemnaţi să regândim realitatea. Bogăţia vizuală a filmelor sale dobândeşte o nouă dimensiune în "Sedimente", film în care limitele dintre documentar şi ficţiune ne fac să ne gândim la acele personaje cinematografice care ies în mod conştient de graniţele poveştii.

Vineri, 9 septembrie, ora 21.00
"Yalla" – regia Carlo D'Ursoi (2021, scurtmetraj)
Cariera actorului, regizorului şi producătorului Carlo D'Ursi reprezintă o formă exemplară de angajament faţă de acele istorii care ne forţează să privim exact acolo unde nu vrem să privim, înspre acele subiecte străine de viaţa noastră de zi cu zi. "Diamante negre" (2013, regia Miguel Alcantud) sau "Tabib" (2017) abordează vieţile unor oameni care trăiesc în diferite părţi ale lumii şi care suferă de pe urma războiului sau de din pricina dependenţei sau vulnerabilităţii provocate de sărăcie. Bazat pe o poveste adevărată şi însoţit de imagini fascinante, "Yalla" descrie modul în care viaţa poate fi spulberată în mii de bucăţi din cauza unei simple greşeli tehnice.

Vineri, 16 septembrie, ora 21.00
"Omul care a desenat Spania" – Miguel Larraya Valenzuela şi Andrea Gutiérrez Bermejo (2020, 81 de minute)
Rareori munca unui artist vizual – designer, creator de imagini – este atât de importantă încât se transformă într-o reflecţie asupra modului în care o ţară îşi defineşte propriul proces de democratizare. Cazul lui José María Cruz Novillo reflectă acel fenomen în care imaginarul tranziţiei spaniole este indisolubil legat de capacitatea sa de a-l exprima prin comunicare publică şi marketing, spaţii de pionierat în momentul său de maximă reuşită profesională. Format în design în timpul regimului franchist şi pionier al teoriei comunicării newyorkeze, opera acestui mare artist plastic a reuşit să definească prin lucrările sale spaţiul social, dar şi să elaboreze diferite dispozitive de artă conceptuală care îl plasează la acelaşi nivel cu cei mai buni artişti reprezentativi ai acestui curent din ultimii ani ai secolului XX.

Vineri, 23 septembrie, ora 21.00
"Unu" – regia Javier Marco (2018, scurtmetraj, 10 minute)
Perechea de creatori formată din regizorul Javier Marco şi scenarista Belén Sánchez-Arévalo are deja un palmares impresionant, care a culminat cu Premiul Goya pentru cel mai bun scurtmetraj acordat filmului "A la cara" (În faţă), în 2020, şi cu debutul în lungmetraj cu "Josefina", în 2021. Capacitatea sa de a îmbina poveştile cele mai personale cu o reflecţie asupra celor mai defavorizaţi din societate este prezentă şi în Unu, un scurtmetraj înscris în povestea teribilă şi mortală a Strâmtorii Gibraltar.

Vineri, 30 septembrie, ora 21.00
"Ultima primăvară" – regia Isabel Lamberti (2020, lungmetraj, 77 minute)
Regizoarea olandeză Isabel Lamberti a visat întotdeauna să vadă la Spania, încă de când era copil şi îşi  asculta bunica vorbind despre ţara ei natală. Povestea unei familii care trăieşte într-o mahala din Madrid este forma în care acestă regizoare a inclus diverse povestiri despre copii aparte, mici protagonişti ai unei istorii despre rezistenţă şi solidaritate.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.