Ediţia din 2022 a Animest, între 7 şi 16 octombrie, anunţă peste 340 de titluri vor cuceri marile ecrane din Bucureşti, parte din cea mai diversă selecţie din istoria festivalului. Lista de filme #MustSee la Animest.17 include şi cinci titluri care au atras atenţia întregii industrii în ultimul an, remarcându-se în competiţiile marilor evenimente cinematografice internaţionale, anunţă organizatorii.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Flee", r. Jonas Poher Rasmussen

Trei nominalizări la Oscaruri, două Premii BAFTA, Cristalul Annecy, Marele Premiu al Juriului de la Sundance şi nenumărate alte distincţii obţinute la marile festivaluri ale lumii - aşa arată palmaresul documentarului animat "Flee", care povesteşte fuga unui bărbat din Afganistan în Danemarca. O poveste despre apartenenţă şi despre căutarea identităţii, construită în jurul unui secret ţinut bine ascuns timp de mai bine 20 de ani.

"Unicorn Wars", r. Alberto Vázquez

Armata ursuleţilor de pluş duce un război crâncen cu unicornii în cel mai recent film scris şi regizat de artistul spaniol Alberto Vázquez. Totul se petrece într-o pădure fermecată - teritoriu ocupat de duşmanii vechi ai urşilor, pe care doi tineri recruţi, îndoctrinaţi până la sânge, sunt trimişi să-l elibereze, luând parte la o misiune mult prea periculoasă pentru nivelul lor de pregătire. Nicio asemănare cu situaţia politică şi militară globală nu este întâmplătoare în "Unicorn Wars", fabula animată anti-război recent lansată în competiţia de la Annecy.

"Insula", r. Anca Damian

La rândul său, cel mai recent lungmetraj al Ancăi Damian surprinde aspecte presante ale contemporaneităţii: migraţia, ecologia, efectele consumului excesiv de tehnologie. Inspirat din piesa de teatru cu acelaşi nume a lui Gellu Naum, Insula este o comedie suprarealistă bazată pe interpretarea poveştii lui Robinson Crusoe. Filmul prezentat în premieră la Rotterdam ni-l prezintă pe Robinson în ipostaza unui doctor care se retrage pe o insulă, una populată de imigranţi, şi activişti. Ada Milea şi Alexander Bălănescu sunt două dintre vocile personajelor principale.

"Icarus", r. Carlo Vogele

Lungmetrajul de debut al faimosului animator Carlo Vogele, cunoscut pentru implicarea sa în dezvoltarea unora dintre cele mai populare personaje Pixar, revizitează legenda Minotaurului. Tânărul Icar duce o viaţă fericită în atelierul de sculptură al tatălui său, celebrul inventator Dedal. O prietenie tandră se naşte între el şi un băieţel cu cap de taur care trăieşte ascuns în palatul regal din Cnossos. Când regele Minos îl întemniţează pe „Monstru” în labirintul secret construit de Dedal, Icar îşi pierde singurul prieten şi, odată cu el, încrederea într-un tată mult iubit.

"Where is Anne Frank", r. Ari Folman

Regizorul israelian Ari Folman, autorul multi-premiatului Waltz with Bashir, se întoarce la Animest cu "Unde este Anne Frank" - un film pentru întreaga familie care spune povestea lui Kitty, prietena imaginară a Annei Frank, căreia cea din urmă îi dedică jurnalul său, scris pe vremea când ea avea 13 ani, iar Olanda se afla sub ocupaţie nazistă. Filmul s-a bucurat de o premieră mondială la Cannes şi s-a aflat printre nominalizaţii la Premiile Academiei Europene de Film.

Programul complet al ediţiei va fi disponibil în curând pe animest.ro, dar pentru a savura experienţa completă de festival, iubitorii de film de animaţie îşi pot achiziţiona deja abonamentele Animest.17 de pe https://eventbook.ro/festival/animest.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.