Festivalul iniţiat în 2011 de Ivan Patzaichin pentru a sărbători Tulcea se va numit Festivalul "Ivan Patzaichin" şi se desfăşoară între 5 şi 10 septembrie, în Tulcea şi Delta Dunării, anunţă organizatorii.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cu acest prilej, Asociaţia Ivan Patzaichin - Mila 23 va prezenta viitorul Ansamblu arhitectural “Ivan Patzaichin” ce va fi amplasat în 2023, pe Faleza "Ivan Patzaichin", în capătul spre Sulina. Memorialul este un efort colaborativ, realizat de cinci artişti care îl cunoşteau şi apreciau pe marele dispărut - Mircea Cantor, Virgil Scripcariu, Teodor Graur, Dan Vezentan, Gyarfas Olah - şi va fi amplasat într-un spaţiu administrat de Consiliul Judeţean Tulcea şi Primăria Municipiului Tulcea. Macheta monumentului va fi disponibilă, pe toată durata festivalului, la Muzeul de Artă Tulcea.

Festivalul "Ivan Patzaichin" va continua să fie un eveniment anual şi îşi păstrează rolul de a promova Tulcea, Delta Dunării şi turismul responsabil, de a activa pentru protejarea naturii, a patrimoniului hidrografic şi a biodiversităţii, pentru educarea copiilor şi a adulţilor cu privire la valoarea capitalului natural şi cultural, pentru demonstrarea beneficiilor mişcării în aer liber şi ale sporturilor pe apă, pentru încurajarea comunităţilor să îşi valorifice atuurile şi multiculturalitatea.

Însă, mai mult decât atât, evenimentul va onora memoria lui Ivan Patzaichin, trecut în nefiinţă pe 5 septembrie 2021.

Festivalul începe la Tulcea în seara de luni, 5 septembrie, cu un concert acustic susţinut de Urma şi un spectacol cu drone şi lumini pe Faleză. Continuă cu Caravana Apele Unite - o călătorie pe apă în caiace şi canotci, de 3 zile către locul natal al lui Ivan, Mila 23, unde vor fi prezentate planurile Muzeului "Ivan Patzaichin" şi expoziţia foto “Oamenii Deltei”, de Dragoş Lumpan.

Festivalul revine în Tulcea pe 9 şi 10 septembrie, la Scena de la Gară şi la Lacul Ciuperca, pentru competiţii de vâslit în canotcă, ateliere educaţionale şi recreaţionale pentru copii, concerte live (Subcarpaţi, Tumbe, Rusalka şi Zagăn în prima seară, Alternosfera, Dimitri’s Bats şi Blană Bombă în cea de-a doua seară), o conferinţă despre dezvoltarea durabilă a Tulcei şi Deltei şi o expoziţie despre navigaţia pe Dunăre la Casa Avramide.

Începând cu anul 2018, festivalul face parte din Apele Unite ale României - un proiect de consolidare într-o reţea naţională a organizaţiilor interesate de apă. Începând cu 2021, proiectul îşi propune să creeze un cadru favorabil pentru democratizarea accesului la apă, să educe tinerii, să încurajeze locuitorii să participe la protejarea apelor, să consolideze o reţea de entităţi preocupate de prezervarea patrimoniului hidrografic şi să stabilească o legătură afectivă între locuitori şi ape. Proiectul beneficiază de sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021.

Festivalul "Ivan Patzaichin" este organizat de Asociaţia Ivan Patzaichin - Mila 23 împreună cu Primăria Municipiului Tulcea, Consiliul Judeţean Tulcea şi Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă.
 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.