Institutul Cultural Român (ICR) este co-organizator al secţiunii „Zilele Filmului Românesc” a Festivalului Internaţional de Film Transilvania - TIFF, ajuns la cea de-a XXII-a ediţie (9-18 iunie 2023, Cluj-Napoca).

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Anul acesta, în cadrul Zilelor Filmului Românesc, spectatorii au ocazia să descopere, ca de fiecare dată, cele mai proaspete şi inovatoare voci ale cinematografiei autohtone, dar şi nume deja consacrate. E o onoare pentru noi să găzduim echipele de producţie ale filmelor româneşti la Cluj-Napoca şi să aducem în faţa publicului filmele lor, cu sprijinul Institutului Cultural Român. Parteneriatul dintre TIFF şi ICR este unul de tradiţie, care contribuie an de an la succesul evenimentului nostru”, a declarat Tudor Giurgiu, preşedintele TIFF.

Zilele Filmului Românesc, cea mai importantă şi vizibilă secţiune a Festivalului pe plan internaţional, oferă o platformă excelentă de expunere pentru cele mai bune filme româneşti realizate în ultimul an. De altfel, ZFR include şi filme care au fost deja prezentate la festivaluri internaţionale cu sprijinul Institutului Cultural Român sau produse de producători ce au beneficiat de susţinerea ICR în procesul lor de dezvoltare şi formare profesională internaţională.

„Ne aflăm la cea de-a XXII-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF), în anul în care Institutul Cultural Român sărbătoreşte 20 de ani de la înfiinţare. ICR şi TIFF sunt parteneri de lungă tradiţie, având ca scop comun promovarea creatorilor români în întreaga lume. TIFF continuă să ofere vizibilitate internaţională filmelor româneşti realizate în ultimul an, iar ICR a sprijinit constant această misiune de-a lungul existenţei sale. Vă invităm să ne alăturăm în această ediţie, într-un cadru efervescent şi creativ, la Cluj-Napoca, oraşul nu întâmplător desemnat începând cu 2021 UNESCO City of Filmˮ, a declarat Liviu Jicman, preşedintele Institutului Cultural Român.

De asemenea, ICR susţine mai multe secţiuni şi evenimente conexe ZFR, cum ar fi TIFF Industry - secţiunea Festivalului dedicată exclusiv industriei de film - care permite, în fiecare an, celor peste 1.000 de invitaţi să participe în ateliere variate de co-producţie de film, dezvoltare de seriale sau de scenariu de film, montaj şi post-producţie etc. Numeroase filme româneşti care ajung pe ecranele marilor festivaluri ale lumii îşi fac primii paşi în aceste ateliere, în faţa unor traineri sau co-producători străini. Ateliere precum platforma de co-producţie Transilvania Pitch Stop (TPS), atelierul de montaj First Cut Lab (FCL) sau workshop-ul de dezvoltare de seriale Drama Room permit unor proiecte tinere din România să fie sprijinite profesional pentru a putea concura pe piaţa internaţională.


În 2023, este marcat centenarul lui Ion Popescu-Gopo, un maestru al cinematografiei româneşti, căruia îi este dedicată o serie de evenimente speciale, tot cu sprijinul ICR: un cine-concert de excepţie, în care filmul „S-a furat o bombăˮ va fi proiectat însoţit de o muzică originală interpretată live de Alexei Ţurcan, compusă special pentru această ocazie. De asemenea, va avea loc şi o expoziţie cu afişe de film şi desene create de însuşi maestrul Ion Popescu-Gopo.

ICR este partener şi pentru evenimentul RO Days, Bursa Alex Leo Şerban şi secţiunea Educaţie pentru tineri regizori.

Deschiderea Festivalului Internaţional de Film Transilvania are loc vineri, când publicul este aşteptat în Piaţa Unirii, unde poate fi urmărită pelicula „Confort nordicˮ/„Northern Comfortˮ (Islanda/Marea Britanie/Germania, 2023) alături de echipa filmului şi de alţi invitaţi speciali. Regizat de cineastul islandez Hafsteinn Gunnar Sigurðsson, filmul face parte din Focus Nordic, un program complex al acestei ediţii care va aduce în faţa spectatorilor din Cluj-Napoca peste 40 de filme, concerte şi cine-concerte din Norvegia, Islanda, Danemarca, Finlanda şi Suedia.

Fondat în 2002, Festivalul Internaţional de Film Transilvania (TIFF) este primul şi cel mai mare festival dedicat filmului de lungmetraj din România şi unul dintre cele mai importante evenimente de gen din regiune, cu peste 100.000 de participanţi la fiecare ediţie. TIFF are loc anual în inima Transilvaniei, în Cluj-Napoca, un oraş modern, cu o istorie bogată. Din 2021, datorită TIFF, Cluj-Napoca face parte din reţeaua UNESCO City of Film. Deschis marelui public, dar şi profesioniştilor din industrie, Festivalul Internaţional de Film Transilvania aduce pe ecrane la fiecare ediţie, timp de 10 zile, peste 250 de filme, cine-concerte şi concerte, dar şi evenimente conexe cum sunt expoziţiile de artă sau întâlnirile dintre creatorii de film şi public.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.