Secţiunea "Va urma" a Festivalului Internaţional de Film Transilvania (9 - 18 iunie) oferă spectatorilor ocazia să urmărească pe marele ecran primele episoade sau sezoane complete ale unor seriale noi, prezentate în premieră naţională. Selecţia de anul acesta propune opt titluri, printre care seriale regizate de Lars von Trier şi Xavier Dolan, serii premiate la Berlinale şi Canneseries, dar şi titluri surprinzătoare din ţări precum Iran sau Lituania, anunţă organizatorii.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Spitalul şi fantomele lui: "Exodul" ("The Kingdom Exodus", Danemarca), a treia parte a trilogiei horror cult regizată de Lars von Trier, a avut premiera anul trecut la Festivalul de Film de la Veneţia şi urmăreşte viaţa plină de supranatural a pacienţilor şi personalului din secţia de neurologie a spitalului Rigshospitalet din Copenhaga. Un organism enorm din carne şi sânge s-a materializat pe coridoarele şi în saloanele instituţiei, interferând cu destinele deja încercate ale celor care îl populează. În acest sezon final al fenomenului care a debutat pe micile ecrane acum 28 de ani (primele două sezoane s-au văzut şi la TIFF în 2006), Von Trier se întoarce la o parte dintre personajele şi poveştile originale, aducându-le în prezent cu şi mai mult umor, şi încă şi mai mult grotesc. Toate cele 5 episoade vor fi prezentate la TIFF într-o proiecţie-maraton unică, parte din Focus Nordic.

"Noaptea în care Logan s-a trezit" ("The Night Logan Woke Up", Canada) este debutul în televiziune al multipremiatului regizor canadian Xavier Dolan. În octombrie 1991, un eveniment de nedescris zguduie un orăşel din Quebec, bântuind o familie care încearcă să ascundă secrete întunecate. Treizeci de ani mai târziu, acestea încep să iasă la suprafaţă. Miniseria prezentată la Sundance reprezintă cea de-a şasea colaborare a lui Dolan cu actriţa Anne Dorval, şi prima oară când lucrează cu compozitorul Hans Zimmer. Spectatorii se vor putea bucura din plin de primele două episoade din cele cinci ale miniseriei, într-o proiecţie unică la TIFF.

În SF-ul "Suflete" ("Souls", r. Alex Eslam, Germania), dublu premiat la Canneseries 2022, trei femei sunt confruntate cu ideea de reîncarnare. Allie este prizoniera unei bucle temporale care o obligă să-şi retrăiască cea mai urâtă zi din viaţă la nesfârşit. Hanna se confruntă cu consecinţele unui accident de maşină în care aproape s-a înecat alături de fiul ei: acesta din urmă începe să aibă viziuni dintr-o viaţă anterioară. În ceea ce o priveşte pe Linn, aceasta se aventurează de bunăvoie în sânul unui cult înfiorător al vieţii de apoi. Vor fi difuzate primele două episoade ale seriei.

Câştigător al unei menţiuni speciale în nou inaugurata secţiune Berlinale Series, "Arhitecta" (The Architect, r. Kerren Lumer-Klabbers, Norvegia) ne trimite într-un Oslo distopic, în care centrul oraşului a devenit un loc dezolant din cauza preţurilor inaccesibile la locuinţe. Atunci când firma la care este stagiară trebuie să construiască o mie de apartamente în centrul oraşului, Julie are o idee - ce-ar fi să transforme parcările subterane în spaţii rezidenţiale? Miniseria de patru episoade o are în rol principal pe Eili Harboe, cunoscută din ultimul sezon al hitului HBO "Succession", şi poate fi urmărită integral la TIFF.



Serialul "Blackport" (r. Gísli Örn Gardarsson, Björn Hlynur Haraldsson, Nina Dögg Filippusdóttir, Islanda) este inspirat din evenimente reale ce au provocat un adevărat cutremur în industria piscicolă islandeză atunci când guvernul a introdus la jumătatea anilor ’80 cotele de pescuit. În prim plan este secretara unei primării locale pe nume Harpa, care profită de noile reglementări şi de un accident tragic pentru a salva oraşul de la faliment şi pentru a pune bazele unui adevărat imperiu. "Blackport" a obţinut Marele premiu al Competiţiei internaţionale la Series Mania 2022, iar primele două episoade se pot vedea şi la TIFF.

Tot de la Series Mania vine şi marele câştigător al ediţiei din acest an, "Actorul" ("The Actor", r. Nima Javidi, Iran). Serialul se angajează într-un discurs complex ce reflectă într-o oarecare măsură situaţia artiştilor din Iran, care din cauza regimului de conducere autoritar, rămân fără moduri de a-şi câştiga un trai decent din propria meserie. Ali şi Morteza sunt doi actori talentaţi care nu au mai avut o apariţie pe scenă de ceva vreme. Aceştia fac bani jucând scenete la aniversările şi petrecerile oamenilor bogaţi, însă improvizaţiile lor vor atrage curând atenţia unei agenţii misterioase. La TIFF se vor putea urmări primele două episoade.

Din Lituania se întrevede o apariţie actuală - serialul "Ferma de troli" ("Troll Farm", r. Gabija Siurbytė, Lituania) pune în scenă povestea Anei, o divă corporatistă concediată pe nedrept de la o mare companie de beauty ce vrea să-şi spele numele şi să dovedească întregii lumi că nu a fost decât un ţap ispăşitor. Aceasta declară război companiei malefice şi nu se va da în lături de la nimic pentru a se răzbuna. În premieră la TIFF publicul va avea ocazia să urmărească două dintre cele cinci episoade ale primului sezon.

În comedia neagră belgiană "Oameni de bine" ("Good People", r. Stéphane Bergmans, Benjamin D'aoust, Matthieu Donck, Belgia), Tom, un poliţist, şi Linda, proprietara unui salon de înfrumuseţare, sunt amândoi în pragul falimentului. Prinşi între ciocan şi nicovală, cei doi trebuie să facă rapid rost de bani şi singura soluţia pare să fie o escrocherie cu asigurări de viaţă. În mod previzibil, dar totuşi incitant, problemele nu întârzie să apară. Pe marele ecran se vor proiecta primele două episoade din cele şase ale serialului.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.