Cea de-a 26-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Studenţesc CineMAiubit, va fi deschisă marţi, 6 decembrie, la Cinemateca Eforie din Bucureşti, la ora 19.00.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În timp, CineMAiubit a devenit un eveniment de tradiţi a spaţiului cultural şi educaţional românesc, fiind locul unde au debutat unele dintre cele mai cunoscute nume  ale  filmului  românesc  contemporan. Desfăşurându-se  într-un  format hibrid, live la Cinemateca Eforie şi online-simultan pe cinepub.ro, festivalul aduce în faţa publicului şi criticilor de film producţii studenţeşti din mai multe ţări de pe tot mapamondul.

În cele aproape două decenii şi jumătate de existenţă, CineMAiubit a fost martorul distrugerii unei părţi importante a patrimoniului cinematografic naţional, dar, totodată, a fost şi garantul viitorului: noi generaţii de cineaşti au debutat pe ecranele festivalului, voci promiţătoare au fost remarcate  - şi, ulterior, au confirmat. De-a lungul timpului, CineMAiubit a premiat nume care ulterior au devenit pilonii de bază ai  filmului românesc contemporan: Cristian Mungiu,  Călin Peter Netzer, Corneliu Porumboiu, Adina Pintilie, Ivana Mladenovic, Iulia Rugină, Cătălin Mitulescu, Cristian Nemescu, Tudor Cristian Jurgiu, Dana Bunescu, Marius Panduru, Oleg Mutu etc.

Festivalul este organizat de Universitatea  Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L.Caragiale” Bucureşti (UNATC) şi Fundaţia Cinemaiubit cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei (CNC), al Uniunii Cineaştilor  din România (UCIN), DACIN SARA - Drepturi de autor în cinematografie şi audiovizual şi are ca parteneri principali Cinemateca Eforie şi platforma cinepub.ro, CineMAiubit a luat fiinţă în 1996, la iniţiativa Elisabetei Bostan, decanul de atunci al Facultăţii de film şi preşedintele Fundaţiei Cinemaiubit şi este, încă de la debut, mai mult decât un festival, acţionând ca o platformă educaţională cu rol de catalizator în educaţia universitară cinematografică.

Juriul festivalului este compus din personalităţi recunoscute din ţară şi străinătate:


- producătoarea de film Oana Iancu – preşedinta juriului;
- producătoarea, regizoarea şi iniţiatoarea de festivaluri Suzy Gillett (UK);
- actriţa Rodica Lazăr;
- monteurul de film Corina Stavilă;
- regizorul de teatru şi film, dramaturg şi profesor Dragan Milinkovic Fimon (Serbia);
- directorul de fotografie Marius Panduru;
- criticul de film Călin Boto.

În ultima zi de festival, CineMAiubit va prezenta o proiecţie specială din ciclul Arhiva Activă, în care vor fi prezentate filme de patrimoniu din filmoteca UNATC, restaurate şi redate publicului. Proiecţia va fi urmată de o discuţie cu autorii filmelor.

CineMAiubit îşi continuă programele educaţionale, fiind organizat atelierul ScriptLAB, sub coordonarea regizorului maghiar Csaba Bollok şi un atelier de modelare a personajelor 3D susţinut de profesoara Mirela Vlad.

În paralel cu Festivalul, la UNATC va avea loc reuniunea SEECS (South-East European Cinema Schools), organizaţie care reuneşte şcolile de film din regiune afiliate CILECT.

Vor participa rectori, decani şi directori de universităţi de teatru şi film din: Bulgaria, Croaţia, Albania, Grecia, Turcia.

Programul  festivalului  poate  fi  consultat  pe  site-ul  CINEMAIUBIT,  precum  şi  pe paginile de Facebook: CINEMAIUBIT, CINEPUB şi UNATC. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.