Prima ediţie a Festivalului Internaţional de Film O'Clock va debuta pe 27 februarie şi va prezenta producţii din Lituania, România, Grecia, Egipt şi Africa de Sud.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Biletele - disponibile online în număr limitat - sunt puse în vânzare pe platforma festivalscope.com.

Timp de cinci zile, în festival vor fi prezentate filme din Lituania, România, Grecia, Egipt şi Africa de Sud, călătorii virtuale cinematografice curajoase.

Competiţia de scurtmetraj, cu cele 15 titluri noi, produse în ultimii doi ani, este completată de cinci filme clasice, emblematice pentru ţările participante: „Fata şi ecoul/ The Girl and The Echo” (1964), regizat de Arūnas Žebriūnas, „Balanţa” (1992), de Lucian Pintilie, „Zi liberă/ Day Off” (1982), de Vasilis Vafeas, „Rugăciunea privighetoarei/ The Nightingale’s Prayer” (1959), de Henry Barakat, şi „Katrina” (1969), de Jans Rautenbach.

„Fata şi ecoul” reprezintă dramatizarea nuvelei „Echo” a lui Yuri Naghibin, care a semnat şi scenariul, şi spune povestea ultimei zile de vacanţă de vară petrecute de Vika la bunic. O descriere strălucitoare, dar şi dureroasă a bucuriilor şi greutăţilor copilăriei, dezamăgirea maturizării şi importanţa relaţiilor inter-umane transformă pelicula într-o reală sărbătoare a artei, creativităţii şi curiozităţii.

„Balanţa” ne-o prezintă pe Nela (Maia Morgenstern), al cărei tată, fost colonel în Securitate, tocmai a murit. Îndreptându-se spre pustia zonă rurală cu cenuşa acestuia, ea ajunge la un spital dărâmat şi arhiplin, şi începe o aventură cu Mitică, un doctor sclipitor, care, ca şi ea, nu acceptă compromisurile şi speră la o viaţă bună. O naraţiune de o cursivitate admirabilă, o descriere tăioasă, extravagantă şi amuzant de sălbatică a ultimelor stadii ale monstruoasei dictaturi comuniste a lui Ceauşescu.

Fascinat de poveştile umane cotidiene, Vasilis Vafeas descrie în al său film „Zi liberă” o zi din viaţa unui angajat al micii burghezii pe durata căreia protagonistul încearcă să realizeze mai multe obligaţii personale, experimentând o serie de situaţii tragicomice constituind o reală odisee. Pe parcursul zilei, nebunia care dăinuie asupra lumii înconjurătoare îl afectează din ce în ce mai mult până când, într-un final, îl opreşte din a mai construi orice relaţie umană sinceră.

„Rugăciunea privighetoarei”, numit în 2020 de Peter Bradshaw de la The Guardian drept cel mai mare film din Africa din toate timpurile, descrie rolul femeii într-o societate dominată de figuri masculine. O poveste convingătoare despre dragoste şi trădare, situată în mediul rural din Egiptul de Sus, despre Amna care planifică răzbunarea asupra bărbatului care a distrus onoarea familiei sale. Henry Barakat foloseşte perfect locaţiile pentru a arăta contrastul şi distanţa dintre personaje şi amplifică tensiunea narativă prin utilizarea remarcabilă a imaginii alb-negru.

Controversatul Jans Rautenbach prezintă în „Katrina”  povestea unei femei de culoare care renunţă la relaţia cu părinţii ei pentru a-i oferi fiului său o viaţă mai bună în sistemul Apartheid din Africa de Sud. Un film de referinţă în cinematografia sud-africană şi o intensă examinare a politicilor rasiale nedrepte ale sistemului.

„Cred că tocmai conceptul de program curatoriat va fi relevant în ceea ce priveşte tipul de filme pe care avem tendinţa de a arăta publicului nostru, în special cele clasice. Acest lucru va oferi o viziune mai extinsă asupra cinematografiei din diferitele ţări în care se va putea vedea festivalul, cred că nu tot publicul ştie care sunt comorile cinematografice ale altor ţări”, a transmis Andrew Mohsen, delegat pentru Egipt

Festivalul Internaţional Film O’Clock propune spectatorilor transpunerea experienţei de vizionare tipică sălii de cinema în mediul online, motiv pentru care filmele vor fi disponibile la o oră exactă, pentru un timp limitat, timpul petrecut împreună, chiar şi în spaţii diferite, stând la baza conceptului festivalului.

Festivalul Internaţional Film O’Clock este un eveniment iniţiat de Mirona Radu, profesionist în industria filmului cu experienţă de aproximativ zece ani în producţie şi distribuţie de film, precum şi festivaluri internaţionale, organizat de Creatrix Fama şi Culture Reality.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.