Cea de-a 24-a ediţie a Festivalului Filmului Francez va fi dedicată creaţiilor semnate de femei şi va avea loc la Bucureşti, Cluj-Napoca, Iaşi, Timişoara, Arad, Braşov, Brăila şi Suceava, în perioada 23 septembrie - 4 octombrie 2020.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Pentru moment, este prevăzut ca proiecţiile să aibă loc în spaţii deschise, dar organizatorii - Institutul Francez - speră să poată include cât de curând şi proiecţii în cinematografe, adaptând structura festivalului în funcţie de reglementările autorităţilor publice. Organizatorii pun accent pe siguranţa tuturor spectatorilor şi respectarea strictă a regulilor sanitare.

Cea de-a 24-a ediţie a festivalului va avea loc sub motto-ul „Le film français au féminin/ Filmul francez la feminin” şi le aduce în prim plan pe realizatoarele de film din Franţa, începând de la cele debutante şi până la nume contemporane confirmate, ca Céline Sciamma, Alice Winocour, Agnès Varda, cât şi figuri care au marcat istoria cinematografiei, precum Nelly Kaplan şi Alice Guy.

Actriţele franceze, de la celebra Catherine Deneuve până la Anais Demoustier, laureată a premiului César pentru cea mai bună actriţă în 2020.

Filmele din această ediţie sunt împărţite în trei secţiuni: focus tineri regizori, care aduce în prim plan noul val de cineaşti aflaţi la primul sau al doilea lung-metraj, panorama filmelor franceze ale anului, premiate în festivaluri prestigioase sau plebiscitate şi Săptămâna Cahiers du Cinéma: vive les insoumuses!, concepută de criticul de film Joachim Lepastier ca un omagiu adus muzelor nesupuse aflate atât în spatele camerei, cât şi în faţa acesteia.

În tematica festivalului se înscrie şi parteneriatul cu Rezidenţa FemArt, un proiect derulat de Asociaţia Română a Femeilor în Cinema (ARFC). În cadrul acesteia, cinci regizoare din România aflate la început de drum vor participa la o săptămână intensivă de lucru cu specialişti, dar şi o serie de evenimente conexe, precum proiecţii de film din cadrul festivalului, masterclass-uri şi sesiuni de pitching, parţial găzduite de Institutul Francez din România la Bucureşti.

Programul proiecţiilor va fi disponibil în curând pe institutfrancais.ro.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.