Un regizor rus a lansat sâmbătă, la Festivalul Internaţional de Film de la Veneţia, un apel pentru salvarea vieţii colegului său ucrainean Oleg Sentsov, aflat în greva foamei din 14 mai într-o închisoare din Rusia, informează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cu voce emoţionată, Victor Kossakovsky a implorat autorităţile ruse să-l elibereze pe Sentsov, în vârstă de 42 de ani, arestat în Crimeea în 2014, în momentul anexării de către Rusia a acestei peninsule ucrainene. 

Kossakovsky, care a prezentat documentarul său "Aquarela" la cea de-a 75-a ediţie a Festivalului, a cerut autorităţilor ruseşti să-i salveze viaţa lui Sentsov "nu atât ca un act politic, ci ca un act de compasiune". 

"În calitate de om şi coleg, nu pot să uit cele 111 zile de greva foamei ale sale. Nu este vorba de un act politic, ci de unul umanitar", a declarat cineastul în faţa jurnaliştilor. 

Oleg Sentsov a fost condamnat în 2015 la 20 de ani de închisoare pentru "terorism" şi "trafic de arme" într-un proces calificat drept "stalinist" de Amnesty International şi denunţat de Kiev, Uniunea Europeană şi Statele Unite. 

Apelurile în favoarea eliberării sale s-au înmulţit atunci când s-au împlinit 100 de zile de greva foamei, pe 21 august. 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.