Cea de-a 77-a ediţie a Festivalului de Film de la Veneţia este programată să debuteze pe 2 septembrie, cu proiecţia filmului „Lacci”, regizat de Daniele Luchetti, iar organizatorii au anunţat în weekend formula completă a juriului internaţional, din care face parte şi cineastul român Cristi Puiu.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Lacci” îi are în distribuţie pe Alba Rohrwacher, Luigi Lo Cascio, Laura Morante, Silvio Orlando, Giovanna Mezzogiorno, Adriano Giannini, şi Linda Caridi.

Filmul lui Luchetti („La nostra vita”, „Mio fratello è figlio unico”, „Il portaborse”) va fi proiectat în afara competiţiei.

„Recent, cu toţii ne-am temut că cinematografia ar putea să dispară. Totuşi, în timpul carantinei, ne-a consolat, ca o lumină strălucind într-o peşteră. Astăzi am înţeles altceva: că filmele, serialele, romanele sunt indispensabile vieţilor noastre. Trăiască festivalurile care ne permit să sărbătorim împreună adevărata însemnătate a muncii noastre”, a transmis Daniele Luchetti.

Festivalul de la Veneţia nu a mai fost deschis de 11 ani de un film italian, a precizat directorul artistic Alberto Barbera. „Susţinut de o distribuţie extraodinară, filmul este şi un semn al fazei promiţătoare în care se află azi cinematografia italiană”.

Drama, bazată pe romanul lui Domenico Starnone, va fi proiectată în Sala Grande la Palazzo del Cinema.

La începutul acestui an, înainte de izbucnirea pandemiei de Covid-19, organizatorii festivalului au anunţat că actriţa australiană Cate Blanchett va prezida juriul internaţional. Ei îi vor sta alături regizoarele şi scenaristele Veronika Franz (Austria) şi Joanna Hogg (Marea Britanie), scriitorul Nicola Lagioia (Italia), cineaştii Christian Petzold (Germania) şi Cristi Puiu (România) şi actriţa Ludivine Sagnier (Franţa).

Juriul va acorda trofeele Leul de Aur, Leul de Argint - Marele premiu al juriului, Leul de argint - regie, Coppa Volpi pentru cel mai bun actor, Coppa Volpi pentru cea mai bună actriţă, trofeul pentru scenariu, un premiu special şi premiul „Marcello Mastroianni” pentru tineri actori.

Cât priveşte secţiunea Orizzonti, juriul va fi prezidat de regizoarea franceză Claire Denis, iar cel care va acorda premiul „Luigi De Laurentiis” pentru debut va fi condus de regizorul italian Claudio Giovannesi.

Festivalul Internaţional de Film de la Veneţia va avea loc între 2 şi 12 septembrie. Selecţia va fi anunţată marţi.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.