Festivalul Astra Film din Sibiu a fost ţinta unui atac tip furt de identitate pe platforma FilmFreeway, unde a fost creat un cont fals pe numele celebrului festival din România, cont prin intermediul căruia s-au încasat fraudulos taxe de înscriere de la peste 100 de realizatori de film din întreaga lume.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Organizatorii Astra Film Festival au obţinut blocarea contului fals, au început demersurile oficiale pentru identificarea şi pedepsirea vinovaţilor şi fac tot ce le stă în putinţă pentru ca păgubiţii să îşi poată recupera banii şi să îşi înscrie corect filmele la AFF2022, pe site-ul https://www.astrafilm.ro/ro/inscrieri-filme-2022, până în data de 1 aprilie 2022.

Contul fals creat în numele Astra Film Festival împrumută identitatea vizuală a ediţiei AFF 2021, dar prezintă informaţii eronate despre ediţia 2022 a festivalul de la Sibiu: secţiuni competiţionale inexistente, perioada de desfăşurare eronată, taxa de înscriere dublă faţă de cea reală, adresă de contact falsă.

„Noi facem un festival real, încă din anul 1993, iar atacatorii s-au folosit de munca noastră, de prestigiul internaţional acumulat de Astra Film Festival în toţi aceşti aproape 30 de ani şi, deopotrivă, de naivitatea şi aspiraţiile a zeci şi sute de realizatori de film din toată lumea, care au dorit să participe la selecţia AFF”, declară organizatorii festivalului internaţional de film documentar de la Sibiu.

În total, peste o sută de realizatori şi regizori de film din 26 de ţări (Armenia, Australia, Austria, Belgia, Bulgaria, China, Canada, Cehia, Cipru, Croaţia, Elveţia, Estonia, Franţa, Grecia, Israel, Italia, Lituania, Marea Britanie, Noua Zeelandă, Oman, Polonia, Singapore, SUA, Taiwan, Turcia şi Ungaria) au înscris în contul fals 175 de filme plătind 2.244 de dolari ca „taxă de înscriere”. 80 dintre aceste producţii sunt filme documentare eligibile pentru Astra Film Festival.

Atacul asupra AFF Sibiu nu este unul singular. Chiar pe platforma FilmFreeway, una dintre cele mai importante din lume care conectează realizatori de film cu numeroase festivaluri, au mai fost clonate festivaluri, inclusiv din România, şi au apărut evenimente inexistente.

„Toate aceste lucruri reprezintă un pericol pentru industria cinematografică şi contribuie la discreditarea ei”, atrag atenţia organizatorii Astra Film Festival, care anunţă că au început să îi contacteze pe autorii filmelor eligibile, pentru a le oferi posibilitatea să se înscrie oficial pentru selecţia din acest an, pe platforma festivalului: https://www.astrafilm.ro/ro/inscrieri-filme-2022.

Sunt acceptate filme documentare finalizate după 1 ianuarie 2021, care pot fi selectate în programe competitive şi secţiuni non-competitive. În total, Astra Film Festival 2022 va avea patru secţiunile competiţionale: Voci emergente ale documentarului, Europa Centrală & de Est, Romania Open şi DocSchool. Pe lângă secţiunile competiţionale, programul oficial cuprinde o serie de selecţii curatoriale, secţiuni tematice şi programe speciale.

Fiecare program va fi jurizat de specialişti şi profesionişti respectaţi ai lumii cinematografice şi academice internaţionale. Premiile celor patru programe competiţionale sunt în bani. Autorii filmelor selectate vor fi invitaţi la festival pentru a participa la discuţiile cu publicul şi la alte evenimente legate de filmele din selecţia oficială.

Înfiinţat în 1993, Festivalul internaţional de cinema de non-ficţiune de la Sibiu, principala platformă a documentarului din România şi una dintre cele mai importante din Europa, este în căutare permanentă de filme documentare cu o prezenţă puternică a perspectivei regizorului, atât în formă, cât şi în conţinut. Specialiştii şi publicul AFF Sibiu apreciază în mod deosebit calităţile cinematografice, onestitatea, curajul de a aborda teme dificile, originalitatea şi creativitatea.

Astra Film Festival se află sub Înaltul Patronaj al Preşedintelui României şi este organizat de Astra Film, CNM Astra şi Fundaţia Astra Film, cu sprijinul Consiliul Judeţean Sibiu, al Ministerului Culturii, al Centrului Naţional al Cinematografiei, al Consulatului Republicii Federale Germania la Sibiu şi al Uniunii Cineaştilor. Evenimentul este cofinanţat de Consiliul Local Sibiu prin Primăria Municipiului Sibiu şi de Uniunea Europeană prin Programul Europa Creativă.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.