Statele Unite vor plăti membrilor familiei unei activiste ugandeze pentru drepturile omului, care a murit într-un accident în Parcul Naţional Arches, peste 10 milioane de dolari ca despăgubiri, a decis un judecător federal, transmite The Associated Press.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Deşi suma a fost substanţial mai mică decât cea urmărită, avocaţii care reprezintă familia lui Esther Nakajjigo au sărbătorit sentinţa, spunând că este cel mai mare verdict federal de moarte ilicită din istoria statului Utah.

"Prin verdictul său, judecătorul Bruce Jenkins a arătat lumii cum funcţionează sistemul judiciar american pentru a-şi responsabiliza propriul guvern şi preţuieşte foarte mult toate vieţile, inclusiv pe cea a lui Esther Nakajjigo, o tânără remarcabilă din Uganda", a declarat Randi McGinn, avocatul familiei, într-un comunicat.

Nakajjigo şi soţul ei, Ludovic Michaud, se aflau în vacanţă în estul statului Utah, vizitând parcurile naţionale din regiune, la câteva luni după nunta lor.

Zonele de recreere se deschiseseră de curând după restricţiile din perioada pandemiei şi, la marginea Arches, o poartă metalică, în mod normal asigurată cu un lacăt, a fost lăsată nelegată.

În timp ce cuplul părăsea parcul, rafalele de vânt au învârtit poarta cu rapiditate, suficient cât să taie uşa din partea pasagerului maşinii cuplului, decapitând-o pe Nakajjigo, în timp ce soţul ei stătea la câţiva metri distanţă, pe scaunul şoferului.

Natura macabră a morţii lui Nakajjigo şi faptul că aceasta era o renumită activistă ugandeză pentru drepturile femeilor au atras atenţia asupra acestui caz.

Nakajjigo, care avea 25 de ani, locuia împreună cu soţul ei în Denver, unde se mutase pentru a urma un curs de leadership cu o bursă completă. Ea a ieşit din sărăcie devenind gazda unui serial de televiziune de tip reality-show orientat spre soluţii în Uganda, axat pe abilitarea femeilor în probleme precum educaţia şi asistenţa medicală, şi reuşise să strângă fonduri pentru a construi facilităţi de asistenţă medicală în oraşul său natal.

Deoarece nici SUA, nici familia lui Nakajjigo nu au contestat faptele dosarului, procesul civil s-a concentrat în mare parte pe valoarea despăgubirilor meritate. Avocaţii care îi reprezintă pe Michaud şi pe părinţii lui Nakajjigo au cerut daune de 140 de milioane de dolari, în timp ce guvernul a declarat că o despăgubire adecvată ar fi de aproximativ 3,5 milioane de dolari.

Jenkins i-a acordat lui Michaud 9,5 milioane de dolari, mamei lui Nakajjigo, Christine Namagembe, 700.000 de dolari, iar tatălui ei, John Bosco Kateregga, 350.000 de dolari.

Pe tot parcursul procesului, avocaţii au dezbătut estimările privind potenţialul de câştig al lui Nakajjigo. McGinn, care reprezenta familia lui Nakajjigo, a comparat-o pe aceasta cu un director executiv al unei organizaţii de caritate americane non-profit şi a spus că ar fi câştigat probabil milioane de dolari de-a lungul vieţii sale. Avocaţii care reprezintă SUA i-au lăudat munca, dar au remarcat că cel mai recent loc de muncă al ei a fost la un restaurant, unde câştiga 15 dolari pe oră.

În hotărârea sa, Jenkins a spus că guvernul a oferit "o proiecţie mai rezonabilă" a potenţialului de câştig al lui Nakajjigo.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.