Trei seri de concerte, expoziţii de ii şi accesorii, studiouri foto profesionale, proiecţie de film românesc, însoţită de o discuţie cu personalităţi din industria cinematografică românească, ateliere de creaţie vor avea loc în perioada 23-25 iunie, la a treia ediţie a Festivalului IEsc - urban, contemporan, românesc, în Parcul Circului.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

La IEsc, vizitatorii vor avea ocazia de a purta piese vestimentare autentice şi de a realiza fotografii în cele două studiouri foto, unul tradiţional, al cărui decor pare a fi desprins dintr-un colţ de odaie românească şi unul modern, în care motivele tradiţionale sunt aduse în prezent.

Din dorinţa de a promova arta românească şi creatorii săi, festivalul prezintă publicului, în prima seară a evenimentului, proiecţia filmului românesc ”Două Lozuri”, în regia lui Paul Negoescu, cu Dragoş Bucur, Dorian Boguţă şi Alexandru Papadopol, la finalul căreia cei prezenţi vor putea asista la o dezbatere alături de criticul de film Ileana Bîrsan şi invitaţii săi.

Muzica tradiţională reinterpretată se va auzi pe scena festivalului în toate cele trei zile, în cadrul unor concerte speciale, oferite de Maria Răducanu, Robin and the Backstabbers, Mara, Argatu’, romaN şi Moş Martin, Gojira & Planet H, Danaga şi K-LU.

Atelierele dedicate învăţării meşteşugurilor româneşti şi a tehnicilor transmise din generaţie în generaţie împărtăşesc tainele ţesutului, pirogravurii pe lemn, cusutului motivelor tradiţionale sau picturii pe textil, fie oferă posibilitatea creării unor accesorii tradiţionale prin tehnica împletirii.

Asociaţia D’Avent vine la IEsc să împărtăşească din experienţa celor 6 ani în proiectul reciclarecreativă.ro. Activitatea lor combină două
elemente importante: exprimarea artistică şi conştientizarea ecologică, aducând la Festivalul Iei arta urbană şi respectul faţă de mediu.

Ateliere de pirogravură cu motive tradiţionale pe accesorii din lemn, desene 3D - peisaje româneşti, costume populare în miniatură, bunicii mei - portrete de bunici, flori din cofrag de ouă, tablou de vară din materiale reciclate, genţi şi portofele din hârtie, flori de vară - margarete pe paie.

Karusello, în această ediţie, invită la sesiuni de reciclare creativă a obiectelor şi a materialelor, prin tehnici folosite în trecut de strămoşii noştri şi prin folosirea motivelor populare. Aceştia vor susţine ateliere cu tematici diverse, pentru a promova şi a transmite mai departe frumuseţea artei autohtone.

Şezătoarea Urbană ne este alături pentru al treilea an consecutiv cu activităţi ce urmăresc integrarea elementelor culturii tradiţionale în contemporaneitate. Atelierele se adresează persoanelor de toate vârstele şi ne îndeamnă să redescoperim elementele culturii tradiţionale româneşti.

Pe timp de zi, copiii vor planta flori ce amintesc de grădina bunicilor, colorate şi vesele, în recipiente ecofriendly (buturugi, conuri de îngheţată, borcănaşe reciclate), asortate cu pietre, sfoară şi scoarţă de copac.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.