O expoziţie de pălării realizate de designerul Cosmina Nicolescu, inspirate din creaţiile unora dintre cei mai cunoscuţi pictori spanioli şi latino-americani, va fi deschisă pe 16 septembrie la Institutul Cervantes din Bucureşti.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Expoziţia cu motto-ul „Pălăria spaniolă” va fi deschisă în perioada 16 septembrie - 10 octombrie.

Cele 16 pălării imaginate de Cosmina Nicolescu invită la o călătorie atipică şi provocatoare în istoria picturii spaniole şi a ţărilor de limbă spaniolă, în care publicul îi va redescoperi pe Joaquín Sorolla, Ricardo Balaca, Alonso Sánchez Coello, Claudio Coello, Francisco Goya, Adelardo Covarsí, Pablo Picasso, Francisco Zurbarán, Raimundo de Madrazo, Antonio Berni, Miquel Barceló, Carmelo Fernández, Frida Kahlo, Remedios Varo şi Diego Velásquez.

Creatoarea a mărturisit că urmăreşte instinctiv pălăria dintr-un tablou. „Dacă există acolo, este evident că a fost esenţială pentru un artist: are un sens, participă cu ceva sau tace, doar semnalează, explică, face cu ochiul, e un citat. Astfel, pălăria din tablou e pălăria mea utopică, pe care un artist a pus-o acolo când a organizat în interiorul ramei ceva ce scapă contoarului. Am ales 16 astfel de pălării, din tablouri mari, din lumea hispanică, şi am lucrat, aşa, ca un mod de a admira, 16 replici, asemănătoare sau distincte, în relaţie de amor sau dezbatere, încercând să arăt, transpun, împart starea de hipnoză euforică pe care o induc”.

Designerul a abordat acest element vestimentar din perspectiva sa de obiect pictorial: parte dintr-o capodoperă şi o formă de expresie artistică. Au fost alese câteva pălării ilustrate în picturi în care rolul acestora are o încărcătură mai mare decât cel superficial de obiect doar uneori folositor.

Conceptul pe care îl propune Cosmina Nicolescu porneşte de la ideea că „pălăria reprezintă mai mult decât un simplu accesoriu, fiind o notă personală care întregeşte personalitatea celui care o poartă şi prin care, la o privire mai atentă, se pot citi timiditatea, emoţia, respectul, politeţea rece, dorinţa de a seduce, nerăbdarea sau pedanteria. Felul în care este purtată pălăria, înclinarea sa, lungimea penelor sau dimensiunea ornamentelor, culoarea şi textura pot fi mărci ale identităţii, intenţiilor, calităţilor, statutului, cantităţii de alcool consumat, stilului, averii, modestiei, vârstei posesorilor ei”.

Jorge Jiménez-Zumalacárregui, directorul Institutului Cervantes din Bucureşti, a transmis: „Este un eveniment pe care îl organizăm pentru a celebra două momente: 30 de ani de la înfiinţarea Institutului Cervantes şi 140 de ani de relaţii diplomatice între Spania şi România. Ne aflăm într-un stadiu prolific în ceea ce priveşte relaţiile instituţionale dintre cele două ţări, dar şi legăturile personale şi afective, nu mai puţin importante. În Spania se găseste una dintre cele mai numeroase comunităţi de români din diaspora, pe deplin integrată în societatea noastră”.

Cosmina Nicolescu şi-a înfiinţat atelierul de pălării Fandacsia în 2007 în Bucureşti, după mulţi ani în care a lucrat ca regizor de film şi producător. Pe parcursul carierei sale de 20 de ani, a regizat o telenovelă pentru Prima TV, realizată în coproducţie cu SonyPictures, o serie de emisiuni pentru TVR Cultural şi o emisiune educativă destinată antreprenorilor pentru TVR2, pentru care a primit premiul Clubului Român de Presă pentru jurnalism economic. Ulterior, s-a concentrat exclusiv pe confecţionarea de pălării, a lansat numeroase colecţii sub brandul Fandacsia, a realizat câteva mii de pălării, prezentate în cadrul a diferite expoziţii, şi a fost invitată să facă parte la evenimente precum Design Month Graz – UNESCO City of Design.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.