Peste 1.400 de artişti finlandezi s-au alăturat muzicienilor islandezi pentru a cere ca Israelul să fie exclus de la următoarea ediţie a concursului Eurovision, invocând "crimele de război" din Fâşia Gaza, potrivit BFM TV.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Dacă Israelul nu va fi exclus din competiţia care va avea loc la Malmö, în Suedia, în luna mai, compania finlandeză de radiodifuziune va boicota evenimentul şi nu va trimite niciun candidat care să reprezinte ţara, promite aceasta într-o petiţie semnată de peste 1.400 de artişti finlandezi.

"Nu este în concordanţă cu valorile noastre, ca o ţară care a comis crime de război şi care ocupă militar un alt teritoriu, să i se ofere o scenă pentru a-şi spăla imaginea prin muzică", se arată în text. "Celelalte ţări care participă susţin politica Israelului.

Printre semnatarii petiţiei se numără Olavi Uusivirta, Paleface şi Axel Ehnström, care a reprezentat Finlanda la Eurovision în 2011.

În decembrie, Asociaţia islandeză a compozitorilor şi textierilor a anunţat că membrii săi nu vor participa la ediţia din 2024 dacă Israelul nu va fi exclus.

EBU (Uniunea Europeană de Radio şi Televiziune) a declarat la momentul respectiv că nu intenţionează să excludă Israelul: "Eurovision este o competiţie pentru televiziunile publice europene şi din Orientul Mijlociu. Este o competiţie pentru radiodifuzori - nu pentru guverne -, iar televiziunea publică israeliană participă de 50 de ani".

De asemenea, EBU a precizat că "a analizat lista de participanţi şi a decis că radiodifuzorul public israelian KAN îndeplineşte toate regulile competiţiei şi poate participa la competiţia de la Malmö, Suedia, alături de alte 36 de radiodifuzori".

Olly Alexander, candidatul britanic la Eurovision, a fost criticat după ce a semnat un articol de opinie în care acuză Israelul de apartheid şi genocid împotriva poporului palestinian. Un parlamentar irlandez a cerut, de asemenea, ca Irlanda să se retragă de la Eurovision în semn de protest, pentru a încuraja alte ţări să îi urmeze exemplul.

Ca răspuns la atacul surpriză violent al Hamas din 7 octombrie, în urma căruia au murit cel puţin 1 200 de persoane în Israel şi au fost răpite 250 de persoane, Israelul bombardează Fâşia Gaza pentru a distruge Hamas. Peste 23.570 de palestinieni au murit în urma acestor bombardamente.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.