Documentarul "Timebox" va fi lansat în cinematografele din România pe 6 decembrie. Premiera va avea loc la Cinema Elvire Popesco, în prezenţa regizoarei Nora Agapi şi a producătoarei Monica Lăzurean Gorgan, pe 6 decembrie, la ora 18.30.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Filmul a fost premiat în cadrul mai multor festivaluri internaţionale, printre care Festivalul Internaţional de Film Documentar de la Jilhava unde a luat premiul pentru "cel mai bun film documentar" (în competiţia Between the Seas), TIFF 2019 unde a primit o menţiune specială din partea juriului şi Dokufest IDFF, în Kosovo, unde a fost premiat pentru "cel mai bun film" (în competiţia Balkan Dox).

Documentarul, dincolo de implicarea profund personală, explorează puterea memoriei. Incursiunile în trecut prin imaginile de arhivă sunt aproape ficţionale, iar implicaţiile filozofice şi politice ridică întrebări care merg mai departe de povestea propriu zisă a filmului.

Filmările făcute de Ioan Matei Agapi în oraşul Iaşi, de-a lungul a 40 de ani, reprezintă acum cea mai mare arhivă personală din România filmată pe peliculă, care cuprinde imagini cu întâlnirile de partid şi petrecerile interne, imagini necunoscute până acum cu Ceauşescu şi Ion Iliescu, dar şi multe imagini cu familia Agapi, rezultând peste 21.000 metri de peliculă, adică 35 de ore de material filmat între ani 1960 şi 1990.

Regizoarea Nora Agapi, care a filmat timp de 4 ani pentru documentar, a mărturisit că iniţial a intenţionat să facă un film-portret despre tatăl ei, folosindu-se de arhiva lui, “ca un eseu care susţine omagiul pe care i-l aduc prin poveste. Însă decizia bruscă a autorităţilor din cadrul Primăriei Iaşi de a-l scoate din casă şi de a-l muta cu tot cu considerabila lui arhivă de filme în spaţii nelocuibile, m-a forţat să văd realitatea altfel, iar filmul are o turnură neaşteptată”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.