Premiul „Alegerea Publicului” la Festivalul de Film şi Istorii de la Râşnov, eveniment care s-a încheiat duminică, a revenit filmului „Regele Mihai: Drumul spre casă”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Documentarul românesc de 55 de minute, care spune povestea dramatică şi dificilă a vieţii în exil a Regelui Mihai, a câştigat în faţa a altor 12 filme, printre care şi filme din alte ţări precum SUA, Franţa, Chile, Argentina, Australia şi România. Votarea s-a făcut timp de 9 zile, în perioada 14 august-28 august.

„Sunt foarte mulţumit de rezultat, în special pentru că a fost „Alegerea Publicului” şi asta contează cel mai mult pentru mine. Sunt deosebit de bucuros să aflu că majoritatea alegătorilor au fost tineri”, a spus John M. Florescu, producătorul executiv al documentarului „Regele Mihai: Drumul către casă”.

Scriitorul/ regizorul filmului este Trevor Poots. Anterior, producătorii anglo-americani au lucrat împreună la „Războiul Regelui” (2016), „Regina Maria: Inima României” (2018), şi actualul film despre Regele Mihai, printre alte 20 de filme documentare pentru pieţele din SUA şi Marea Britanie.

Irina Margareta Nistor, preşedinta juriului, în comentariile despre vot a subliniat că „publicul [...] majoritar tânăr şi pasionat de trecut a avut de ales dintre 12 documentare, doar trei româneşti”.

În iunie, „Regele Mihai: Drumul spre casă” a înregistrat cel mai bun scor din partea publicului din toate filmele proiectate la TIFF atât în competiţie, cât şi din afara competiţiei: 4,85 din 5, fiind declarat „cel mai iubit film de public” de directorul festivalului, Tudor Giurgiu.

A fost a doua oară în două intrări consecutive când Chainsaw Films a fost onorat cu un premiu al publicului.
Filmul documentar „Regele Mihai: Drumul spre casa”, care a avut premiera în octombrie 2021 şi a fost filmat în mare parte în Elveţia şi Marea Britanie, a stabilit un record de vizionări la nivel naţional pentru  premiera unei producţii individuale la HISTORY Channel, de când televiziunea a început să emită în România.

În Europa de Vest, filmul - sub numele „Ultimul rege din spatele cortinei de fier” - a fost difuzat pe Sky HISTORY pentru a marca Jubileul Reginei Elisabeta a II-a în iunie. Răposatul ei soţ, Prinţul Philip apare în film în formă audio în comentarii despre prietenia sa din copilărie cu Regele Mihai. Ca şi filmul anterior despre Regina Maria, „Regele Mihai: Drumul spre casa” a fost difuzat în peste 25 de ţări din întreaga lume.

Documentarele anterioare „Războiul Regelui” şi „Regina Maria: Inima României” au fost difuzate iniţial pe ProTV cu un rating neaşteptat de ridicat înainte de distribuţia lor ulterioară pe History Channel.

„Regele Mihai: Drumul spre casă” a atras laude din partea jurnaliştilor, diplomaţilor, precum şi a liderilor civici din întreaga ţară.

Istoricul britanic Dennis Deletant, expert în istoria modernă a României, a numit filmul „un portret impresionant, echilibrat şi fidel al regelui”. Dr. Ernest Oberländer-Târnoveanu, managerul Muzeului Naţional de Istorie a României, a considerat documentarul ca fiind „o bijuterie istorică rară”.

În prezent, „Regele Mihai: Drumul spre casa”  este în turneu în 25 de oraşe din toate colţurile României, gratuit pentru public.

„Regele Mihai: Drumul spre casă”  a fost editat de Mircea Lăcătuş, Producător Senior Viorel Chesaru şi Producător Asociat Dan Drăghicescu. Consultantul istoric principal al programului este profesorul şi scriitorul Matei Cazacu din Paris.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.