Bucharest Art Film Festival aduce artele lumii în faţa spectatorilor într-o serie de documentare rar expuse despre artă şi cei mai influenţi artişti ai lumii, precum Nicolae Grigorescu, Salvador Dali sau Janis Joplin, pe 12 şi 13 decembrie la Ştirbei Center din Bucureşti.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cea de-a doua ediţie cuprinde proiecţii şi dezbateri concentrate în două zile de festival, toate gravitând în jurul artei, istoriei ei şi oamenilor care au adus contribuţii în domeniu, fie vorba despre muzică, sculptură, cinematografie, pictură sau arhitectură.

Prima zi de festival, 12 decembrie, începe la ora 17.00 cu "Jurnal de artă", curatoriat de Ana Negoiţă, istoric de artă, în cadrul căruia se pot viziona două jurnale-bijuterie (de la ANF) despre salonul official de pictură şi sculptură din 1938 şi despre arta românească pentru Expoziţia Mondială de la New York din 1939.

Începând cu ora ora 18.00, publicul va vedea un documentar care vorbeşte despre "arta de a trăi” nobil şi maiestuos, "Via Regis". Filmul este produs de FAV (Fundaţia Arte Vizuale) în 1995 şi poartă semnătura regizorilor Radu Igazsag şi Alexandru Solomon.

Penultima proiecţie a zilei de 12 decembrie vorbeşte despre unul dintre cei mai mari cineaşti, de la ora 19.15, în "David Lynch: The Art Life" (2017), în regia lui Rick Barnes, Jon Nguyen, Olivia Neergaard-Holm. Documentarul scoate în lumină omul din spatele artistului şi ia forma unei călătorii personale prin anii de formare ai vieţii sale. Filmul este dedicat fiicei mai mici a lui Lynch şi serveşte ca o autobiografie privată de la tată la fiică.

Seara se va încheia cu "Dali’s Last Masterpiece" (2016), de David Pujol, un documentar în care vocea artistului devine ghid printre ultimele sale creaţii neterminate, prin muzeul "Dali" din Figueres, de la ora 20.45.

A doua zi de festival, 13 decembrie debutează cu "The Present Continuous", film de artă realizat de Ioana Sisea, artist vizual. Proiecţia va începe la ora 17.00 şi va fi urmată de o dezbatere pe tema "Filmul de artă vs. filmul experimental".

De la ora 17.45 va fi proiectat un scurtmetraj românesc din 1985, regizat de Ovidiu Bose Paştina, un documentar care ne introduce în spaţiul pictorului Nicolae Grigorescu. Filmul "Atelier cu călăuză" a primit în acelaşi an premiul pentru film de artă (ACIN), reprezentând intersecţia a două lumi valoroase: cinematografia şi artele plastice.

Subiectul vieţii şi operei pictorului Nicolae Grigorescu se continuă de la 18.00 printr-un masterclass susţinut de istoricul Alin Ciupală, având ca temă, "Tabloul naţiunii române".

De la ora 19.00 sunt prezentate culisele vieţii arhitectului Bjarke Ingels în "Big Time" (2017), de Kaspar Astrup Schroder. Bjarke este una dintre cele mai mari stele ale designului din lume, conform Wall Street Journal, iar Times l-a situat în top 100 cei mai influenţi oameni. Documentarul îl urmăreşte pentru o perioadă de 6 ani în care acesta se află în plin proces de proiectare şi construire a două dintre cele mai mari proiecte ale sale: New York Skyscraper W57 şi World Trade Center 2.

Filmul care închide festivalul este un portret intim şi subtil care aduce pentru prima dată pe marele ecran viaţa lui Janis Joplin, artista care s-a stins timpuriu, în 1970 la doar 27 de ani. "Janis: Little Girl Blue" (2015), în regia lui Amy Berg, va relata de la ora 20.30 povestea detaliată a personalităţii ei artistice ambiţioase, în anii în care trăieşte experienţa celebrităţii.

Printre obiectivele festivalului se numără promovarea şi conştientizarea formelor şi produselor de artă naţionale şi internaţionale, promovarea creaţiilor de film despre artă.

Bucharest Art Film Festival (BAFF) este un festival de film al artelor frumoase, dedicat prezentării celor mai bune filme din întreaga lume despre artă, fotografie, colecţionari şi artişti din toate mediile, din interiorul, dar şi din afara studiourilor, galerii, muzee, instituţii publice de artă sau spaţii alternative.

Festivalul este organizat de asociaţia culturală Docuart, fiind co-finanţat de Uniunea Cineaştilor din România (UCIN).

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.