Cea de-a 25-a ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu (FITS) s-a deschis, în noaptea de vineri spre sâmbătă, cu un spectacol grandios în centrul oraşului şi cu tradiţionalul foc de artificii. Tema ediţiei aniversare este ”Pasiuni”, iar evenimentul reuneşte 3.300 de artişti şi invitaţi din 73 de ţări. ”Au fost astăzi, cuantificat, în tot oraşul acesta, la toate evenimentele o 127.000 de oameni, într-un oraş care are 170.000 de locuitori”, a declarat directorul manifestării, Constantin Chiriac. Acesta a anunţat un eveniment special, marca FITS, pentru mai 2019 când la Sibiu are loc Summit-ul Uniunii Europene.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cea de-a 25-a ediţie a FITS a început, vineri, în municipiul Sibiu, iar în noaptea de vineri spre sâmbătă, a fost organizat evenimentul de deschidere – un spectacol grandios al companiei franceze ”Cie Carabosse”, intitulat ”Pasiunea focului” cfare a transformat oraşul într-o uriaşă scenă cuprinsă de lumină şi foc şi tradiţionalul foc de artificii.

”Dragii mei, sunteţi la 25 de ani de aniversare a Festivalului de la Sibiu, într-un an Centenar, într-un an care trebuie împreună să gândim cum construim, cum dăruim, cum creştem. Nu întâmplător am făcut un foc de artificii exemplar. (…) Au fost astăzi, cuantificat, în tot oraşul acesta, la toate evenimentele 127.000 de oameni. Dragii mei, frumosul i-a scos în stradă! Bucuria de a se întâlni, de a visa, nu i-a forţat nimeni să vină, să spună ceva rău... Au venit să se bucure! Este extraordinar că putem să arătăm lumii întregi, dincolo de orice opţiune politică, că România poate să construiască”, a declarat, la finalul primei zile de festival, directorul acestuia, Constantin Chiriac.

Tema ediţiei aniversare este ”Pasiuni”, iar evenimentul aduce la Sibiu, în cele zece zile, 3.300 de artişti şi invitaţi din 73 de ţări, fiind organizate în total 525 de evenimente.

”Fără pasiune nu ai cum să faci ceva în lumea asta. Fără asumare. Fără risc. Fără a-ţi pune inima în palme şi a veni în faţă oamenilor şi a spune: «Asta e inima mea!». Viaţa este cel mai important dar pe care îl avem şi în clipă în care vom dărui vom învaţa că fiecare viaţă, fiecare zi, fiecare clipă a vieţii noastre este frumoasă, este importantă dincolo de toate greutăţile pe care le avem. Uitaţi-va câtă energie frumoasă s-a mobilizat în acest oraş care a avut secole întregi porţile închise. Gândiţi-va că toate zidurile astea au aparat un oraş care nu a fost niciodată, dar niciodată cucerit! Şi acum, graţie artiştilor, graţie Aleii Celebrităţilor, toate spaţiile se deschid. Aţi văzut atât de mulţi părinţi cu copii astăzi, în toate spaţiile bucurându-se de lumina, de foc, de întâlnire de miracol... Lucrurile astea au schimbat Sibiul în ultimii 25 de ani (…) Faptul că am avut, aşa cum spuneam, o sută douăzeci şi ceva de mii de oameni într-o zi, într-un oraş care are 170.000 de locuitori. Au venit atât de mulţi turişti de peste tot, toate hotelurile sunt pline! Fără pasiune, fără bucurie, fără calitate, nu se poate face un astfel de lucru”, a mai spus Chiriac.

Acesta a explicat că a semnat deja contracte pentru ediţiile viitoare ale festivalului, până în 2026, şi a anunţat că în mai 2019 intenţionează să organizeze un eveniment special, marca FITS, pentru Summit-ul care va avea loc în oraş.

”Răspund de ceea ce va însemna anul viitor partea culturală a Summit-ului. Fiţi convinşi că dacă liderii europeni vor vedea o asemnea bucurie şi o asemenea calitate, vor înţelege neamul acesta e special şi că i se pot ierta uneori unele păcate, dar că trebuie stimulat de ceea ce înseamnă zona de creativitate (…) E normal să gândim pentru cei 27 de şefi de state, de preşedinţi, un lucru unic din punctul nostru de vedere. În acelaşi timp, să nu uităm că pe lângă cei 27 de şefi de state, prim-miniştri, vor fi peste o mie de jurnalişti. Vor fi mii şi mii de oameni importanţi la care se vor adaugă, vrând-nevrând, zeci de mii de turişti. Noi trebuie să pregătim din ce ştim, şi chiar ştim!”, a mai spus Chiriac.

FITS 2019 va avea loc în perioada 4 – 23 iunie, iar evenimentul pentru Summit, estimat la 2,5 milioane de euro, va avea loc în perioada 8 – 9 mai, urmând a fi pregătite toate spaţiile de joc din oraş.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.