Criticii de film Gunnar Bergdahl (Suedia), Shaïma Issaa (Israel), Dejan Petrović (Serbia) şi regizoarele Iulia Rugină şi Catrinel Dănăiaţă din România alcătuiesc juriul ediţiei a XIX-a a Bucharest International Film Festival, care va avea loc în perioada 15-22 septembrie.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Bucharest International Film Festival (BIFF) este bucuros să anunţe membrii juriului care vor evalua şi premia filmele participante la cea de-a XIX-a ediţie a festivalului.

Anul acesta, juriul va fi alcătuit din personalităţi marcante ale lumii cinematografiei, care vor avea sarcina de a evalua şi recunoaşte excelenţa în regie, interpretare, scenariu, imagine şi multe alte aspecte esenţiale ale producţiilor cinematografice.

Membrii Juriului BIFF 2023

Gunnar Bergdahl preşedintele juriului este unul dintre cei mai importanţi critici de film din Suedia. Cu o experienţă vastă în programarea artistică, domnia sa va contribui cu siguranţă la redarea unei perspective europene, dar şi la înţelegerea profundă a cinematografiei.

A studiat Jurnalismul la Universitatea din Göteborg (1971-73).  S-a ocupat de programarea artistică la cinematograful de artă Hagabion, Göteborg (1979-1983), a fost redactor al revistei de film Folkets Bio-Bladet (1984-1987), din 1987 a făcut parte din echipa Festivalul de film de la Göteborg, ajungând director al acestui festival (1993-2002). În 1989 a fondat revista de film Filmkonst, al cărui redactor şef a fost până în anul 1997.

A fost membru al consiliului de administraţie al Institutului Suedez de Film (1999-2002), gazda programului de serviciu public SVT „Mediemagasinet" (2003), redactor cultural al cotidianului Helsingborgs Dagblad (2004-2014), partener şi consilier principal al societăţii de producţie Vilda Bomben Film AB (din 2015). Cărţi publicate: Secolul XX al lui Bergman (2000), Cartea Ludmilei (2002), Interludiu în Smygehuk (despre Jan Troell, 2002), Cultura aleasă (2008), Ljudmila de la Cernobîl (2011).

Filmografie: The Voice of Bergman (doc, 1997), Vocea Ljudmilei (doc, 2001), Ingmar Bergman; Intermezzo (doc, 2002), The Voice of Silence (scurtmetraj, 2003), Ljudmila & Anatolij (doc, 2006), Tracks (doc, 2016), Last Breath (scurtmetraj, 2017), This is the Night (scurtmetraj, 2021).

Iulia Rugină, regizoare şi scenaristă, România

Iulia Rugină a studiat regia de film şi televiziune la Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale" din Bucureşti, continuând cu un masterat şi un doctorat în cinematografie, finalizat în 2020, în cadrul aceleiaşi facultăţi. A scris şi regizat 12 scurtmetraje, printre care Captivi de Crăciun (2010) şi Să mori de dragoste rănită (2014), trei lungmetraje, seria Love Building (2013-2014) şi Breaking News (2017) şi o piesă de teatru, Neverland (2018). În 2021 a semnat regia pentru 6 dintre cele 8 episoade ale serialului Ruxx, produs de HBO Europe. Playback este primul său documentar.

Dintre cele mai importante proiecte ale Iuliei Rugină amintim: Playback (lungmetraj documentar, Produs de Parada Film, 2022), Breaking News (lungmetraj de ficţiune, produs de Hai Hui Entertainment, 2016), Alt Love Building (lungmetraj de ficţiune, produs de Actoriedefilm.ro, 2014), Să mori de dragoste rănită (scurtmetraj de ficţiune, produs tot Actoriedefilm.ro, 2014), Love Building (lungmetraj de ficţiune, produs de Actoriedefilm.ro, 2013), Captivi de Crăciun (mediu metraj de ficţiune, produs de UNATC, 2010), Museum of broken relationships (scurtmetraj de ficţiune, produs de Pro.ba şi Sarajevo International Film Festival, 2009), Vineri în jur de 11 (scurtmetraj de ficţiune, produs de UNATC, 2006) şi Bună Cristina!Pa Cristina!(scurtmetraj de ficţiune, produs de UNATC, 2006).

Catrinel Dănăiaţă – regizoare şi scenaristă, România

Catrinel Dănăiaţă este lect. univ. dr. la Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L.Caragiale", Bucureşti - Facultatea de Film (Departamentul Regie de Film, producţie). În 2006, a absolvit specializarea Regie de film şi TV din cadrul aceleiaşi instituţii.

În 2015, filmul ei de debut Dublu a fost selecţionat la Sarajevo Film Festival CineLink Work in Progress Sessions, iar în 2016 pelicula a avut premiera internaţională la Kalovy Vary International Film Festival în East of the West - Competition. Filmul a participat în mai multe festivaluri de gen atât în ţară cât şi în străinătate, a avut trei nominalizări la Gala Premiilor Gopo (Cel mai bun film de debut, Cea mai bună imagine, Cel mai bun actor într-un rol principal), o nominalizare la Gala Premiilor UCIN – Premiul de debut Opera Prima „Alexandru Tatos" şi a fost distribuit atât de posturi Tv româneşti cât şi din străinătate.

În 2017 Catrinel a câştigat premiul pentru cea mai bună regie din secţiunea internaţională la Terra di Siena Film Festival. Catrinel este membră a Academiei Europene de Film, Dacin Sara şi UCIN.

Shaïma Issaa – Critic de film, Israel

Născută în 1996, Shaïma Issaa a fost întotdeauna pasionată de cinema. Această pasiune a determinat-o să contribuie în mod semnificativ la peisajul festivalurilor de film, lucrând în cadrul unor evenimente de renume, cum ar fi Luxembourg City Film Festival şi Series Mania Festival. În prezent, este manager de festivaluri şi talente la Elle Driver (Leila's Brothers, Everybody Loves Jeanne, Robot Dreams etc.) având un rol esenţial în promovarea şi susţinerea talentelor cinematografice remarcabile. Activitatea ei este îndreptată spre încurajarea legăturilor dintre cineaştii talentaţi şi publicul din întreaga lume, contribuind la creşterea şi recunoaşterea filmelor excepţionale.

Dejan Petrović – Critic de film, Serbia

Dejan Petrović a studiat Filosofia la Universitatea din Belgrad şi ulterior cursurile postuniversitare în domeniul Relaţiilor Internaţionale la Universitatea din Bologna. Este realizatorul a peste trei sute de eseuri culturale difuzate la postul naţional de radio, dar şi autorul a patru cărţi, a sute de eseuri, cronici de film şi nu numai, interviuri, traduceri şi alte scrieri. A făcut parte din juriul unor festivaluri internaţionale de film din Polonia, Spania, România, Ucraina, Slovacia şi Portugalia, precum şi la festivaluri interne. Este membru FIPRESCI (Federaţia Internaţională a Criticilor de Film cu sediu la München).

Spectatorii şi participanţii vor avea oportunitatea de a se bucura de filme premiate şi aclamate la festivaluri internaţionale de prestigiu, care vor rula la: Sala Mare - ARCUB, Cinema Muzeul Ţăranului, CREART - Grădina cu filme şi Cinema Union.

Filmele care intră în lupta pentru trofeul BIFF-2023 sunt următoarele:

„Totem” regizat de Lila Avilés, The Sweet East, în regia lui Sean Price Williams,

„Disco Boy”, semnat de Giacomo Abbruzzese, Past Lives scris şi regizat de Celine Song, Inside

„The Yellow Cocoon Shell”, regizat de Pham Thien An, Day of the Tiger (Tigru), regizat de Andrei Tănase

„Ein schöner Ort (A Good Place)”, în regia Katharinei Huber.

Bucharest Internaţional Film Festival (BIFF) este organizat de Fundaţia Charta şi Asociaţia Culturală Grigore Vasiliu Birlic, sub Înaltul Patronaj al Alteţei Sale Regale Principele Radu al României şi realizat cu sprijinul Ministerului Culturii, în parteneriat cu Primăria Capitalei prin ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului Bucureşti.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.