Creatoarea de modă Dame Vivienne Westwood a murit la vârsta de 81 de ani, scrie BBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Într-o declaraţie pe Twitter, casa ei de modă a spus că a murit „liniştită şi înconjurată” de familia ei în Clapham, sudul Londrei.

Soţul şi partenerul ei de creaţie Andreas Kronthaler a spus: „Voi continua cu Vivienne în inima mea”.

Westwood a devenit celebră prin stilurile punk şi new wave în anii 1970 şi a continuat să îmbrace unele dintre cele mai mari nume din modă. A devenit o figură proeminentă pe scena modei în anii 1970, cu modelele ei androgine, tricourile cu mesaj şi atitudinea nonconformistă.

Vivienne Isabel Swire s-a născut la 8 aprilie 1941 în satul Tintwhistle din Derbyshire, fiind cea mai mare dintre cei trei copii ai familiei.

Părinţii ei din clasa muncitoare au încurajat-o în domeniul meşteşugului, ceea ce a făcut cu entuziasm. Dar au fost profund nedumeriţi de dependenţa fiicei lor de lectură, plătind-o odată pentru a-şi distruge cardul de bibliotecă.

Avea o încredere în sine de invidiat, crezându-se o artizană de excepţie. La liceul din Glossop, ea era văyută ca „un fel de campioană”. „Sincer”, a spus ea, „la vârsta de cinci ani, aş fi putut să-mi fac o pereche de pantofi”.

Era cunoscută drept o activistă implicată şi a adus pe podium cauze la care ţinea, precum schimbările climatice.

Naşa punk-ului

Supranumită „the godmother of punk”, pe lângă hainele ei, Vivienne Westwood a fost un simbol al modei, influenţând în anii 1970 şi lumea muzicii. Într-adevăr, în magazinul său de îmbrăcăminte din Londra - numit „SEX” - s-au format Sex Pistols, prima formaţie a mişcării punk britanice, sub conducerea managerului lor Malcolm McLaren, soţul lui Vivienne Westwood.

Creatoarea a fost numită Dame pentru serviciile aduse modei în 2006.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.