Osservatore Romano, cotidianul oficial al Vaticanului, a lăudat, luni, lungmetrajul ”Spotlight”, care a câştigat premiul Oscar pentru cel mai bun film, afirmând că această peliculă ”oferă o voce care alină durerea” victimelor abuzurilor sexuale comise de preoţii catolici, informează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Spotlight”, un film dramatic, prezintă o anchetă a cotidianului american Boston Globe care a vizat scandalurile de pedofilie din cadrul Bisericii Catolice din Statele Unite. Acea anchetă jurnalistică a fost recompensată în 2002 cu premiul Pulitzer.

 Osservatore Romano afirmă că acest film nu a avut o poziţie ostilă faţă de Biserica Catolică.

Evenimente
20 mai - Evenimentul News.ro “Energy Road - Energie la tine acasă”. Parteneri: AS & Partners, FPPG, Delgaz Grid, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Premier Energy, Romgaz
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei

”Filmul «Spotlight» oferă o voce care alină durerea profundă a credincioşilor care se confruntă cu descoperirea acestei realităţi îngrozitoare”, afirmă Lucetta Scaraffia într-un editorial. 

”Acum este clar faptul că în interiorul Bisericii prea mulţi erau îngrijoraţi de imaginea instituţiei şi nu de gravitatea actelor în sine”, a adăugat autoarea aceluiaşi editorial. 

În timpul discursului de acceptare a premiului câştigat duminică la gala premiilor Oscar, Michael Sugar, producătorul filmului ”Spotlight”, a spus că îşi doreşte ca vocile victimelor descrise în acest lungmetraj ”să devină un cor care să se facă auzit până la Vatican”. De asemenea, cineastul i-a cerut în mod public papei Francisc să îi protejeze pe copii.

În editorialui ei, Lucetta Scaraffia consideră că declaraţiile lui Michael Sugar sunt ”pozitive” şi arată că ”există în continuare încredere în Biserică, există încă încredere într-un papă care continuă eforturile de «curăţenie» iniţiate de predecesorul său încă din vremea în care era cardinal”. 

Un al doilea articol publicat în Osservatore Romano, continuând reacţiile pozitive de după gala Oscar 2016, afirmă că filmul ”Spotlight” a avut curajul ”de a denunţa cazurile care trebuie să fie condamnate fără niciun fel de ezitare”. 

După ce ancheta cotidianului Boston Globe a dezvăluit, în 2002, că preoţii catolici care comiteau abuzuri sexuale erau mutaţi dintr-o parohie în alta, în loc să fie concediaţi, mai multe scandaluri similare au fost descoperite în lumea întreagă, iar Biserica Catolică a fost nevoită să plătească zeci de milioane de dolari în compensaţii.

Lungmetrajul ”Spotlight”, regizat de Tom McCarthy, a răsturnat toate pronosticurile şi a câştigat premiul Oscar pentru cel mai bun film la cea de-a 88-a gală organizată de Academia de film americană, duminică seară, la Los Angeles, învingând marele favorit al acestei categorii, filmul ”The Revenant”. De asemenea, ”Spotlight” a câştigat şi premiul Oscar pentru cel mai bun scenariu original.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.