Costume populare din regiunea Olteniei, o colecţie de uniforme şi însemne militare vor putea fi admirate miercuri, în Foaierul Teatrului Naţional Marin Sorescu din Craiova, cu prilejul Zilei Olteniei. Organizatorii spun că este pentru prima oară când instituţiile de cultură din Craiova, Dolj şi din judeţele Oleteniei colaborează pentru a recrea secvenţe din istoria şi viaţa de zi cu zi a regiunii.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit unui comunicat al Primăriei, craiovenii sunt aşteptaţi miercuri, să ssărbătorească Ziua Olteniei şi să redescopere tradiţiile, istoria şi obiceiurile prin manifestări cultural-artistice ce se vor desfăşura pe parcursul întregii zile.

Astfel, între orele 11-19, în Foaierul Teatrul Naţional Marin Sorescu craiovenii vor putea admira cele mai frumoase costume din regiunea Olteniei, o colecţie unicat de uniforme şi însemne militare din 1912 şi până în zilele noastre, fotografii inedite din memoria Olteniei şi diverse obiecte decorative realizate de artizani talentaţi. De asemenea, meşteri autentici din fiecare judeţ vor fi prezenţi în Foaierul Teatrului Naţional Marin Sorescu începând cu ora 17.00, acţiune realizată cu sprijinul celor cinci consilii judeţene din regiune.

Evenimente
20 mai - Evenimentul News.ro “Energy Road - Energie la tine acasă”. Parteneri: AS & Partners, FPPG, Delgaz Grid, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Premier Energy, Romgaz
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei

“Astfel, judeţul Vâlcea va fi reprezentat de un meşter opincar, dar şi de cei care fac parte din patrimoniul UNESCO – ceramica de Horezu. Tainele olăritului le va destăinui vizitatorilor unul dintre cei mai talentaţi meşteri care vine special la Craiova, din judeţul Gorj. Adevărate bijuterii sculptate în lemn vor fi expuse de meşteri din Olt, iar mehedinţenii vor fi prezenţi la Ziua Olteniei cu pictură pe sticlă, dar şi cu costume tradiţionale unicat, specifice zonei lor”, se arată în comunicatul Primăriei Craiova.

Vizitatorii vor admira exponatele inedite pe ritmuri de muzică clasică românească, într-un recital organizat de Centrul Cultural al Romilor Dolj şi susţinut de Cvartetul de corzi al concert-maestrului Dan Bozgan. Totodată, vor avea ocazia să fie surprinşi de caricaturistul oltean Gogu Neagoe, membru al Asociaţiei Internaţionale de Arte Plastice UNESCO din Germania şi al Asociaţiei Caricaturiştilor Profesionişti din România, dar şi să-şi imortalizeze fotografic momentul de sărbătoare în spaţiul amenajat special de Casa de Cultură Traian Demetrescu în Foaierul Teatrului.

Începând cu ora 19.00, spectatorii care şi-au rezervat locuri vor fi părtaşi la povestea imaginată special pentru Ziua Olteniei de către artiştii Ansamblului Folcloric Maria Tănase, transmisă în direct pe TVR Craiova.

“Este pentru prima oară când instituţiile de cultură din Craiova, Dolj şi judeţele Olteniei îşi dau mâna pentru a recrea secvenţe din istoria şi viaţa de zi cu zi a întregii regiuni”, a mai precizat sursa citată.

Intrarea la expoziţiile din Foaierul Teatrului Naţional Marin Sorescu, dintre orele 11.00 – 19.00,  este gratuită.

Parlamentul a aprobat anul trecut un proiect de lege privind instituirea zilei de 21 martie – Ziua Olteniei, iar legea a fost promulgată de preşedintele Klaus Iohannis.

Potrivit expunerii de motive, „se cuvine să se marcheze ziua de 21 martie – Ziua Olteniei, momentul în care Tudor Vladimirescu intră în Bucureşti şi coboară pe Podul Calicilor, ca fiind Ziua Olteniei”.

Cu acest prilej, autorităţile locale şi centrale, dar şi instituţiile publice de cultură din străinătate, organizează programe şi manifestări cu caracter cultural-artistic şi ştiinţific.

 

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.