Comedia spaniolă „Dineu cu vecinii de sus/ Sentimental”, regizată de Cesc Gay, cu Javier Cámara şi Belén Cuesta în rolurile principale, va deschide ediţia aniversară a Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF), pe 23 iulie, în Piaţa Unirii din Cluj-Napoca.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cinematografia spaniolă va fi sărbătorită la cea de-a 20-a ediţie a TIFF, care va avea loc între 23 iulie şi 1 august 2021, printr-un program amplu care va include proiecţii şi evenimente speciale, întâlniri cu cineaşti, masterclass-uri, iniţiative de industrie şi expoziţii.

Ca parte a acestui program, Festivalul Internaţional de Film de la San Sebastián (SSIFF) devine partener al TIFF şi propune o selecţie de filme spaniole în Carte blanche: San Sebastián. Printre cele 10 titluri recente alese de selecţionerii renumitului festival se numără şi comedia care va deschide cea de-a 20-a ediţie. Biletele sunt puse în vânzare pe tiff.eventbook.ro.

„Festivalul de la San Sebastián este nu doar unul dintre favoritele mele absolute, ci şi un rezervor inepuizabil de filme pentru selecţia TIFF-ului din fiecare an, în special spaniole şi latino-americane”, a transmis într-un comunicat Mihai Chirilov, directorul artistic TIFF.

Jose Luis Rebordinos, directorul festivalului spaniol, a spus la rândul lui: „Suntem mai mult decât încântaţi de începutul acestei colaborări cu cel mai important festival de film din România. TIFF este locul perfect pentru o prezentare a cinematografiei spaniole contemporane, o selecţie interesantă de filme, unele proiectate recent în diferite secţiuni ale festivalului nostru. Această selecţie reflectă diversitatea cinema-ului spaniol şi acordă o atenţie deosebită tinerilor cineaşti, care vor juca un rol esenţial în viitorul cinematografiei”.

„Dineu cu vecinii de sus”, care a primit cinci nominalizări la premiile Goya, are în centru două cupluri vecine şi explorează complexitatea relaţiilor moderne. Javier Cámara este cunoscut din lungmetraje ca „Hable con ella” şi „La mala educación”, regizate de Pedro Almodóvar, „Truman”, de Cesc Gay, serialele „The Young Pope” şi „Narcos”, iar Belén Cuesta a jucat recent în „La trinchera infinita” şi a făcut parte din distribuţia unor producţii ca „Parking” (r. Tudor Giurgiu), „Paquita Salas” şi „La casa de papel”. Din distribuţia comediei fac parte şi Griselda Siciliani şi Alberto San Juan.

Carte blanche: San Sebastián va propune serialul cu şase episoade„Antidisturbios”, regizat de Rodrigo Sorogoyen (Trofeul Transilvania 2014, cu „Stockholm”) şi desemnat de publicaţia El Mundo „cel mai bun serial spaniol al acestui an”. Din cea mai recentă selecţie vin şi „La última primavera” (r. Isabel Lamberti), distins cu New Directors Award 2020, o dramă despre realităţile cartierelor sărace din periferia Madridului, „Hil-Kanpaiak”  (r. Imanol Rayo), un thriller despre o familie care descoperă rămăşiţe umane pe terenul fermei pe care o deţine, şi „Ane” (r. David Pérez Sañudo), premiat pentru scenariul care explorează procesul de maturizare al unei mame ce reuşeşte să îşi asume acest rol doar după dispariţia fiicei sale.

Musicalul „Explota Explota” (r. Nacho Álvarez) invită într-o călătorie muzicală prin Spania anilor ’70, animată de hiturile celebrei Raffaella Carrà. „La hija de un ladrón” (r. Belén Funes) i-a adus Gretei Fernandez premiul pentru cea mai bună actriţă la San Sebastián cu povestea de viaţă a unei tinere condamnate la nefericire. În 2018, „Viaje al cuarto de una madre” (r. Celia Rico Clavellino), o dramă intimă despre relaţia mamă-fiică, a fost premiat cu New Directors Award şi Youth Jury Award. Visul regizorului León Siminiani de a face un film despre un jaf a devenit realitate în „Apuntes para una película de atracos”, un captivant documentar experimental despre viaţa unui celebru escroc spaniol.

Tot de la San Sebastián va veni o istorie fascinantă, „Arzak since 1897” (r. Asier Altuna), într-un eveniment special dedicat bucătăriei spaniole, în secţiunea Film Food. Arzak, unul dintre cele mai bune restaurante din lume, e o afacere de familie din oraşul San Sebastián ce deţine trei stele Michelin de 30 de ani. Tatăl, vedeta restaurantului, se retrage, iar fiica lui trebuie să ducă mai departe moştenirea - rafinamentul bucătăriei basce, la cel mai înalt nivel.

Detalii despre invitaţi şi programul complet Focus Spania vor fi anunţate înainte de festival.

Eveniment organizat cu sprijinul Instituto de la Cinematografía y de las Artes Audiovisuales (ICAA).

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.