O colecţie de casete care conţine cântece inedite ale lui Marvin Gaye a fost găsită în oraşul belgian Ostende.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Aceasta ar fi putut sta ascunsă în Belgia timp de peste 40 de ani, potrivit BBC.

Colecţia, despre care se crede că ar conţine 66 de melodii demo, a aparţinut muzicianului Charles Dumolin, în casa căruia Gaye a stat în 1981, în timp ce se lupta cu dependenţa de cocaină. Când Dumolin a murit în 2019, înregistrările au fost transmise familiei sale, împreună cu un depozit de suveniruri ale lui Gaye.

A început o dezbatere pentru a stabili dacă familia lui Dumolin are dreptul să păstreze materialul.

Legea belgiană spune că, după 30 de ani, materialul devine proprietatea persoanei care îl deţine, indiferent de modul în care a fost dobândit. Cu toate acestea, legea nu se aplică proprietăţii intelectuale, ceea ce ar putea crea o situaţie în care familia Dumolin să fie declarată proprietară a casetelor, dar să nu aibă dreptul de a publica cântecele. Acest drept ar putea aparţine în schimb moştenitorilor lui Gaye din Statele Unite.

Alex Trappeniers, un partener de afaceri al familiei Dumolin, a declarat: "Casetele aparţin familiei, deoarece au fost lăsate în Belgia în urmă cu 42 de ani. Marvin le-a dat şi le-a spus: "Faceţi ce vreţi cu ele" şi nu s-a mai întors niciodată. Asta este important.

"Putem deschide o capsulă a timpului aici şi putem împărtăşi muzica lui Marvin cu lumea. Este foarte clar. Este foarte prezent".

Există un entuziasm deosebit în legătură cu un cântec din colecţie, înregistrat cu puţin timp înainte ca Gaye să scrie "Sexual Healing". Trappeniers a comparat piesa cu un "moment de aliniere planetară".

Gaye şi-a început cariera în anii 1960 şi a ajuns superstar în deceniul următor cu hituri clasice precum cântecul de protest "What's Going On" şi "Let's Get It On", o piesă care a contribuit la reputaţia lui Gaye ca sex-simbol.

Luptându-se cu dependenţa de cocaină în anii 1980, Gaye a plecat din SUA la Londra, temându-se să nu fie încarcerat în ţara sa natală pentru taxe neplătite.

În 1981, la un club de noapte din Londra, promotorul muzical belgian Freddy Cousaert i-a dat cântăreţului cartea sa de vizită, îndemnându-l să se mute la el în Ostende în timp ce se lupta cu dependenţa sa. În timpul acestei şederi, se crede că Gaye a locuit cu Dumolin şi cu soţia acestuia, Greetje.

În 1984, tatăl lui Gaye, Marvin Gay Sr., care îşi maltratase fizic fiul în copilărie, l-a împuşcat mortal pe cântăreţ, după ce Gaye a intervenit pentru a întrerupe o altercaţie între tatăl său şi mama sa, Alberta.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.