Actorul Claude Rich, una dintre figurile cele mai cunoscute din cinematografia şi teatrul din Franţa, a murit joi seară, la vârsta de 88 de ani, la domiciliul său din regiunea pariziană, scrie le Figaro.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Actorul s-a stins joi, învins de cancerul care recidivase de ceva timp.

Claude Rich s-a născut pe 8 februarie 1929 la Stasbourg, unde şi-a petrecut primii ani din viaţă. Tatăl său, inginer, a murit la vârsta de 40 de ani, iar mama, fraţii şi surorile sale s-au mutat la Paris, pe bulevardul Saint-Michel. 

Tânărul Claude Rich a avut revelaţia teatrului în timpul Războiului. Petrece un an la pension, la Neauphle-le-Vieux, la şcoala unui celebru pedagog, Michel Bouts, şi în această instituţie descoperă arta dramatică. 

În 1953 va juca în "Les Grandes manoeuvre", de Rene Clair, alături de Gérard Philipe, Michèle Morgan şi tânăra Brigitte Bardot. Mai târziu a jucat în "Le Crabe-mbour" (1976), "L'Acompagnatrice" (1992), "Le Colonel Chabert" (1994). 

Claude Rich a jucat în aproape 80 de filme, iar în teatru în peste 50 de spectacole. În teatru, a jucat în "Château en Suède", de Françoise Sagan (1960) şi în "Victor ou les enfants au pouvoir", de Roger Vitrac (1963).

Rich era un aristocrat, citea enorm, avea o admiraţie pentru frazele în stilul lui Louis-Ferdinand Céline. 

A primit un premiu César onorific în 2002 pentru întreaga carieră. A fost recompensat şi cu premiul César pentru cel mai bun actor pentru rolul din "Le Souper", unde îl interpretează pe Talleyrand, pe care l-a jucat şi în teatru. 

Claude Rich a fost în acelaşi timp şi un autor pasionat de scris, care a jucat în propriile piese: "Un habit pour l'hiver", "Le zouave", "Une chambre sur la Dordogne", "Pavane pour une infante".

A fost căsătorit cu actriţa Catherine Rich cu care a avut două fiice, Delphine şi Natalie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.