Ediţia de anul acesta a CinePOLSKA - Festivalul Filmului Polonez în România va avea loc în perioada 16 - 22 octombrie, online, pe platforma TIFF Unlimited, iar între lungmetrajele incluse în program se numără „Charlatan”, regizat de Agnieszka Holland, propunerea Cehiei pentru o nominalizare la Oscar 2021.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Festivalul CinePOLSKA propune cele mai recente filme poloneze premiate şi filme create de cineaşti polonezi.

Astfel, cel mai nou lungmetraj al renumitei regizoare Agnieszka Holland, „Şarlatanul/ Charlatan”, va putea fi văzut de spectatorii celei de-a 16-a ediţii a CinePOLSKA. 

Holland abordează o istorie din Cehia, unde a studiat la celebra şcoală de film FAMU. În film, ea caută cheia înţelegerii secretului vindecătorului ceh Jan Mikolášek, născut la sfârşitul secolului al XIX-lea şi cunoscut drept Znachor. El a devenit celebru în cei peste 60 de ani de activitate. A tratat artişti, oameni de afaceri, politicieni, dar şi săraci. În timpul comunismului, a fost considerat duşman al sistemului, dar a fost protejat de Antonín Zápotocký, prim-ministru şi preşedinte al Cehoslovaciei, căruia Mikolášek i-a salvat piciorul de la amputaţie. După moartea politicianului, vindecătorul şi-a pierdut averea şi drepturile civile.

Festivalul aduce, de asemenea, un film clasic despre genialul pianist de jazz şi compozitor Mieczysław Kosz. Regizorul Maciej Pieprzyca îl urmăreşte pe muzician, non-cronologic, prezentând cele mai importante momente din viaţa lui, într-o biografie emoţionantă: de la băiatul provenit dintr-o familie săracă, trecând prin momentul pierderii vederii la o vârstă fragedă, până la îndeplinirea, prin propriile forţe, a pasiunii sale pentru pian, pentru ca într-un final să ajungă un pianist redutabil. Rolul principal este jucat de Dominik Ogrodnik, unul dintre actorii de marcă ai tinerei generaţii, iar muzica este interpretată de remarcabilul pianist de jazz Leszek Możdżer.

„Supernova” este debutul în lungmetraj al regizorului Bartosz Kruhlik. O poveste aparent simplă, în care un cunoscut politician provoacă un accident de circulaţie, în urma căruia trei oameni se luptă să trăiască, se desfăşoară într-un spaţiu foarte mic – o bucată dintr-un drum de ţară. Cu toate acestea, filmul menţine suspansul de la primul până la ultimul minut. Bartosz Kruhlik, a cărui „Supernova” a fost apreciată drept cel mai bun debut în regie la Festivalul de Filme Poloneze din Gdynia în 2019 şi care participă în prezent la multe festivaluri internaţionale, a fost invitatul TIFF de la Cluj-Napoca din acest an. 

Un alt debut în lungmetraj este şi „Totul pentru mama mea”, realizat de documentarista Małgorzata Imielska. Desfăşurat într-un centru de reeducare pentru fete, viaţa eroinei, interpretată de Zofia Domalik, se bazează pe dorinţa de a-şi găsi mama şi de a se întoarce la casa pe care nu a avut-o niciodată.

Cele patru filme din program vor putea fi vizionate gratuit, timp de şapte zile, nefiind necesară obligativitatea înfiinţării unui cont pe platforma TIFF Unlimited. 

Filmele vor avea subtitrare în limbile română şi engleză.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.