Cineastul Idrissa Ouedraogo, recompensat în anii 1990 cu trofee la festivalurile de la Cannes şi Berlin, a murit duminică la vârsta de 64 de ani.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Anunţul a fost făcut de Uniunea cineaştilor din Burkina, potrivit AFP.

Născut pe 21 ianuarie 1954, în Burkina Faso, scenaristul şi regizorul Idrissa Ouedraogo a devenit cunoscut pentru lungmetraje ca „Yaaba” (1989), „The Law/ Tilaï” (1990) şi „Samba Traoré” (1992).

A regizat peste 25 de filme de scurt şi lun metraj, documentare şi artistice. A debutat în lungmetraj în 1987, cu „Yam Daabo”, iar doi ani mai târziu, pelicula „Yaaba” i-a adus, la Cannes, premiul FIPRESCI, apoi trofeul Tokyo IFF.

Următorul său lungmetraj, „The Law”, a fost recompensat cu Marele Premiu al Juriului de la Cannes în 1990.

Cu „Samba Traoré” a câştigat Ursul de Aur la Berlinala din 1992, pentru „descrierea sinceră a vieţii obişnuite”. A primit o menţiune specială la Veneţia, pentru „Le cri du coeur” (1994), iar în 1997 a participat în competiţia oficială de la Cannes, cu „Kini & Adams”.

În acelaşi an, a fost membru al juriului Festivalului de Film de la Veneţia.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.