Cineastul francez Ladj Ly, considerat revelaţia anului pe Croazetă, este invitat special la festivalul Les Films de Cannes à Bucarest, care va avea loc între 18 şi 27 octombrie.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Producţia „Les Misérables”, scrisă şi regizată de Ladj Ly, a fost recompensată anul acesta la Cannes cu premiul juriului. Debutul în lungmetrak al regizorului a fost ales propunerea Franţei pentru o nominalizare la categoria „cel mai bun lungmetraj internaţional” a premiilor Oscar 2020.

„Les Misérables” a primit critici favorabile, iar Ly a fost comparat cu Spike Lee. Drama abordează subiecte sociale sensibile - protestele şi traiul în suburbiile Parisului. Vorbeşte despre brutalitatea poliţiei, iar titlul este o invocare a romanului lui Victor Hugo.

Din distribuţie fac parte Damien Bonnard, Alexis Manenti şi Djibril Zonga.

Stéphane a venit din Cherbourg pentru a se alătura Brigăzii Anticrimă din Montfermeil, un cartier din suburbiile Parisului. Îşi întâlneşte noii colegi de echipă, Chris şi Gwada, ale căror metode sunt, uneori, „speciale”, şi descoperă rapid tensiunile dintre diferite grupuri din zonă. Când o operaţiune de arestare scapă de sub control, o dronă filmează fiecare mişcare a lor.

La scenariu au colaborat Giordano Gederlini şi Alexis Manenti.

Următorul său proiect cinematografic este deja în pregătire, a declarat el la finalul Festivalului de la Cannes, pentru că, a mai spus cineastul, „sper să revin la anul aici”.

Drepturile de difuzare pentru piaţa americană au fost achiziţionate de Amazon pentru 1,5 milioane dolari, cea mai mare vânzare pentru un debutant la Cannes din istorie.

„Les Misérables” va fi distribuit în cinematografe de Independenţa Film. 

În selecţia festivalului de la Bucureşti, pe lângă „Les Misérables”, au fost incluse alte patru filme ce au iscat discuţii pe Croazetă: „Bacurau”, regia Kleber Mendonça Filho şi Juliano Dornelles (ex aequo Premiul Juriului), „The Wild Goose Lake”, de Diao Yinan (prezentat în competiţie), „Beanpole”, de Kantemir Balagov (premiul pentru regie Un Certain Regard; propunerea Rusiei pentru o nominalizare la Oscar), şi „A Vida Invisível de Eurídice Gusmão”, al optulea film al lui Karim Aïnouz (marele premiu al secţiunii Un Certain Regard; propunerea Braziliei pentru o nominalizare la Oscar).

Proiecţiile din festival vor avea loc la Cinema Pro, Cinema „Elvire Popesco”, Cinema Muzeul Ţăranului, Cinemateca Union, Muzeul Naţional de Artă al României - Sala Auditorium şi Instituto Cervantes.

Programul de proiecţii este disponibil pe site-ul filmedefestival.ro. Biletele pot fi cumpărate de pe Eventbook.ro şi de la casieriile cinematografelor „Elvire Popesco”, Muzeul Ţăranului şi Union.

Pedro Almodóvar, Terrence Malick, Jim Jarmusch, Jean-Pierre şi Luc Dardenne, Xavier Dolan, Marco Bellocchio, Ken Loach şi Werner Herzog se numără între regizorii ale căror creaţii vor rula în festival.

Retrospectiva Claude Lelouch, focus Spania cu Albert Serra invitat special, Ziua de Aur cu câştigătoarele Palme d’Or, Ursul de Aur şi Camera d’Or, workshopuri de actorie, analiză de scenariu, masterclass-uri, peste 100 de filme în zece oraşe sunt pregătite spectatorilor.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.