Festivalul Internaţional de Film „Nowe Horyzonty” (Noi Orizonturi) de la Wrocław, unul dintre cele mai importante evenimente cinematografice din Polonia, are loc în perioada 21-31 iulie, iar participarea românească va fi una substanţială.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Institutul Cultural Român de la Varşovia continuă parteneriatul de tradiţie cu festivalul polonez şi, alături de prezentarea celor mai recente producţii româneşti, va susţine prezenţa cineaştilor şi profesioniştilor din România la atelierele „Studio Nowe Horyzonty+”, respectiv „A Sunday in the Country”.

În competiţia oficială a festivalului a fost selectată pelicula „Imaculat”, debutul în lungmetraj al regizorilor Monica Stan şi George Chiper-Lillemark.

În perioada 27-30 iulie, Monica Stan şi producătorul Marcian Lazăr vor fi prezenţi la Wrocław cu sprijinul ICR Varşovia. „Imaculat” a fost prezentat în premieră mondială în anul 2021 la Festivalul Internaţional de Film de la Veneţia, unde a fost distins cu trei premii.

Ca şi la ediţiile precedente, reprezentanţa de la Varşovia a ICR susţine participarea cineaştilor români la atelierele „Studio Nowe Horyzonty+”, care se adresează perechilor regizor-producător care au în dezvoltare primul sau al doilea film de lungmetraj.

Anul acesta, din România vor participa Cecilia Ştefănescu şi Marius Bălănescu, regizoarea, respectiv producătorul lungmetrajului de debut „Marea aventură”, aflat în pregătire şi produs de Libra Film. Cecilia Ştefănescu, scriitoare, regizoare şi scenaristă, este realizatoarea a două scurtmetraje, „Ferdinand 13” (2015) şi „Morski Briz” (2018), acesta din urmă prezentat în mai multe oraşe din Polonia, inclusiv la Festivalul Internaţional de Scurtmetraje ŻubrOFFka. Marius Bălănescu colaborează din 2008 la TIFF, iar de-a lungul anilor a făcut parte din echipa de producţie Libra Film, filmul de debut al Ceciliei Ştefănescu fiind primul la care va fi producător asociat.

ICR Varşovia susţine şi participarea criticului de film Dora Leu la întâlnirile „A Sunday in the Country” (22-26 iulie), unde sunt selectaţi tineri critici de film din nouă ţări europene. Sub îndrumarea experţilor şi reprezentanţilor Academiei Europene de Film şi ai Asociaţiei Nowe Horyzonty, invitaţii iau parte la ateliere despre viitorul meseriei pe care o practică, despre planurile profesionale şi specificul profesiei în diverse ţări. Dora Leu este redactor coordonator al revistei FILM MENU şi colaborează şi cu alte publicaţii de film din România. Lucrează în prezent la un documentar despre activitatea unui radio românesc la sfârşitul anilor ’90.

Regizorul Radu Jude a fost invitat de organizatori să facă parte din juriul festivalului, ocazie cu care va fi omagiat cu o retrospectivă a filmelor sale de scurtmetraj: „Lampa cu căciulă”, „O umbră de nor”, „Trece şi prin perete”, „Plastic semiotic”, „Amintiri de pe Frontul de Est” (co-regizat cu Adrian Cioflâncă). Cel mai recent lungmetraj al realizatorului român, „Babardeală cu bucluc sau porno balamuc” va fi proiectat la Wrocław în prezenţa sa.

De asemenea, în cadrul festivalului va fi proiectat şi „R.M.N.”, filmul realizat de Cristian Mungiu, care a avut premiera în competiţia de la Cannes. Pelicula a fost achiziţionată de Gutek Film, cel mai important distribuitor polonez, şi va lansată în cinematografele din Polonia în toamna acestui an. De asemenea, la Wrocław va fi proiectată şi pelicula „Crai Nou” a Alinei Grigore, câştigătoare a Marelui Premiu al Festivalului de Film de la San Sebastian 2021.

În cadrul festivalului polonez vor fi prezentate şi două coproducţii româno-poloneze: documentarul „Koniec świata w Dolinie Łez”/„Sfârşitul lumii în Valea Plângerii” (r. Jarosław Wszędybył), care aduce în prim plan o poveste emoţionantă despre ultima colonie din Europa de bolnavi de lepră, de la Tichileşti, şi „Fools”, regizat de Tomasz Wasilewski, coproducţie România-Polonia-Germania a cărei imagine este semnată de Oleg Mutu.
 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.