Cel mai nou film scris şi regizat de Radu Jude, "Nu aştepta prea mult de la sfîrşitul lumii"/ "Do Not Expect Too Much from the End of the World", a fost inclus în competiţia oficială a celei de-a 76-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film de la Locarno.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Producătorii filmului sunt Ada Solomon şi Adrian Sitaru. 

Distribuţia îi include pe: Ilinca Manolache, Ovidiu Pîrşan, Nina Hoss, Dorina Lazăr, Şerban Pavlu, Katia Pascariu, Alex Dascălu, Rodica Negrea, László Miske, Ioana Iacob, Claudia Ieremia, Zita Moldovan, Nicodim Ungureanu, Adina Cristescu, Sofia Nicolaescu, Adrian Nicolae, Andi Vasluianu.

Radu Jude, despre film: "Am încercat, cu modestele mele puteri, să pun în legătură diverse naraţiuni (despre exploatare, despre oboseală, despre moarte, despre imagini), diverse genuri (road-movie, comedie, film de montaj, film documentar), diverse tipuri de umor (de la cel de autobază la cel rafinat) şi diverse strategii estetice, pe care sper că publicul le va descoperi cu deliciu".

„Nu aştepta prea mult de la sfîrşitul lumii” este o producţie 4 Proof Film în coproducţie cu Paul Thiltges Distributions, Les Films d’Ici, Kinorama şi Micro Film, în asociere cu Bord Cadre Films şi Sovereign Films, realizată cu sprijinul Centrul Naţional al Cinematografiei, Film Fund Luxembourg, Eurimages, Arte Cofinova/19 şi Croatian Audiovisual Centre, în colaborare cu Cineplexx România, EssenceMediacom şi Televiziunea Română.

În România, filmul va intra pe marile ecrane din 27 octombrie, de distribuţia locală ocupându-se compania Domestic Film, iar de vânzările internaţionale - compania Heretic.

Participarea la această ediţie a Festivalului de la Locarno este susţinută de Centrul Naţional al Cinematografiei, Uniunea Cineaştilor din România - UCIN şi Institutul Cultural Român.

Regizor şi scenarist, Radu Jude a câştigat cu lungmetrajul său de debut - „Cea mai fericită fată din lume” - premiul CICAE, la Berlinala 2009. În 2012, el a lansat lungmetrajul „Toată lumea din familia noastră”, prezentat în premieră mondială în secţiunea Forum de la Berlinală. Pelicula „Aferim!” (2015) i-a adus Ursul de Argint pentru cea mai bună regie. Ea a fost urmată de „Inimi cicatrizate” (2016), care a fost recompensată cu două premii la Locarno IFF şi pentru care Radu Jude a primit trofeul pentru regie la Mar del Plata, de documentarul „Ţara moartă” (2017) şi de lungmetrajul „Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari” (2018), primul film românesc premiat cu Globul de Cristal la Festivalul de la Karlovy Vary. 

În 2020, Radu Jude a fost prezent la Berlinală cu două lungmetraje: „Tipografic majuscul” şi „Ieşirea trenurilor din gară”. Ambele filme au fost proiectate în secţiunea Forum a festivalului. Un an mai târziu, s-a impus între toate filmele din competiţie cu „Babardeală cu bucluc sau porno balamuc”, recompensat cu Ursul de Aur. În acelaşi an 2021, scurtmetrajul său „Plastic semiotic” a fost prezentat în afara concursului la Festivalul de Film de la Veneţia.

La ediţia din 2022 a Berlinalei, a fost selectat, în competiţia de scurtmetraje, cu „Amintiri de pe Frontul de Est”, realizat împreună cu istoricul Adrian Cioflâncă.

 

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.