Cântăreţul Karel Gott, supranumit "Sinatra al cehilor", celebru în perioada comunismului şi care a rămas popular şi după "revoluţia de catifea" din 1989, a murit la vârsta de 80 de ani, anunţă Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Comparat de presa de dinainte de 1989 cu Frank Sinatra în timpul turneului din Germania din 1967, Gott a fost votat cel mai popular cântăreţ al naţiunii de 42 de ori. 

Cântecele sale originale şi coveruri pop l-au ajutat să vândă zeci de milioane de discuri. 

Soţia lui Gott, Ivana, a anunţat moartea sa miercuri pe site-ul cântreţului. Cântăreţul anunţase în septembrie că se luptă cu leucemia.Prim-ministrul Cehiei Andrej Babis a propus funeralii de stat pentru Gott. 

Cântăreţul a cunoscut notorietatea în 1968 prin "Lady Carneval", care a câştigat o medalie de aur la un concurs de muzică din Brazilia. 

Spre deosebire de alţi artişti cehi, Gott a cântat acasă şi peste hotare după invazia sovietică din 1968. 

Născut la 14 iulie 1939, în Pilsen, Gott a lucrat ca electrician înainte de a începe să cânte în cafenele din Praga la sfârşitul anilor '50. A fost admis la Conservatorul din Praga pentru a studia opera şi adevenit cunoscut când s-a alăturat companiei de teatru Semafor în 1963. 

Gott a cântat şi în Occident în perioada comunistă. A petrecut şase luni în Las Vegas, în 1967, şi mai târziu s-a întors în Statele Unite, susţinând două concerte la Carnegie Hall în 2000 şi în 2005.  

Gott are două fete din foste relaţii şi doi copii născuţi în 2006 şi 2008. 

 

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.