Legendara cântăreaţă americană Patti Smith a primit, la vârsta de 75 de ani, Legiunea de Onoare franceză din partea ambasadorului Franţei în Statele Unite, Philippe Etienne. "Este o onoare incredibilă", a mărturisit ea pentru AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Pentru cineva care a fost în mare măsură modelat de cultura franceză, literatura franceză, arta şi cinematografia franceză, toată viaţa mea, acest lucru este deosebit de important", a spus ea. "Am adoptat Franţa toată viaţa şi este incredibil că am fost adoptată la rândul meu". 

Artistă esenţială, de referinţă pentru colegii săi, Patti Smith este admirată de fani de mai bine de jumătate de secol. Muzica, compoziţiile, poezia şi scrierile ei introspective i-au adus pentru memoriile ei, "Just Kids", National Book Award în 2010.

Ea şi-a încheiat discursul aducând un omagiu unui alt artist, poetului francez René Daumal, din a cărui operă a citit - în engleză - o parte din scrisoarea adresată înainte de moarte soţiei sale: "Văzând că nu suntem nimic, ne dorim să devenim", a spus ea. "Dorind să devenim, trăim". 

Îmbrăcată cu tradiţionala ei vestă neagră, cu părul lung grizonant, Patti Smith a cântat "People Have The Power".

Ea a dezvoltat apoi ideea cu AFP, considerând că, dacă "artiştii pot inspira oamenii, dacă pot aduna oamenii, le pot da speranţă, (...) până la urmă, nu artiştii sunt cei care aduc schimbarea ci oamenii”.

"Prin vot, prin luarea iniţiativei, prin demonstraţii uriaşe, oamenii sunt cei care aduc schimbarea". O responsabilitate cu atât mai zdrobitoare cu cât "lumea în care trăim merge foarte prost", a subliniat ea, enumerând "valurile de caniculă fără precedent”, "foametea" şi "fenomenele climatice nemaivăzute". "Singurul mod de a le remedia este un efort mondial", a spus Smith. "Orice gest, fiecare gest este important". 

În aceste zile, cântăreaţa a mărturisit că scrie aşa cum a făcut-o întotdeauna. "A scrie cântece, a scrie poeme, a scrie o altă carte - sunt mereu ocupată, mereu am de făcut ceva". 

După ce a primit Legiunea de Onoare, ea a mărturisit că va folosi această inspiraţie pentru şi "mai multă muncă, mai bună". "A fi aleasă un fel de mini-ambasadoare pentru ţară este cu adevărat o bucurie imensă pentru mine", a rezumat ea. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.