Scarlett Johansson va urca marţi pe treptele Festivalului de la Cannes pentru prima dată în calitate de regizor, în timp ce cineastul disident iranian Jafar Panahi îşi va prezenta filmul personal, pentru prima dată în ultimii 15 ani la un festival de film, scrie AFP.
Proiecţia filmului "Eleanor the Great", filmat de actriţa americană, este unul dintre cele mai aşteptate evenimente ale celor două săptămâni.
Ea este a doua vedetă de la Hollywood care prezintă anul acesta un film de debut în secţiunea Un Certain Regard, după Kristen Stewart cu "The Chronology of Water".
10 iunie Perspectivele macroeconomice şi fiscale ale României
Filmul actriţei din "Lost in Translation" şi "Match Point", una dintre cele mai bine plătite din cinematografia americană, spune povestea lui Eleanor Morgenstein (June Squibb) care, la vârsta de 94 de ani, se întoarce la New York pentru a lua un nou început după decenii petrecute în Florida.
"I-am văzut filmul şi mi-a plăcut", a declarat regizorul Wes Anderson, care a distribuit-o în trei dintre filmele sale, printre care şi "The Phoenician Scheme", aflat în competiţia pentru Palme d'Or în acest an.
"Scarlett face filme de poate mai mult timp decât mine. Este cu aproximativ douăzeci de ani mai tânără decât mine, dar cred că a făcut primul ei film când avea nouă ani", a râs el.
Celălalt punct culminant al zilei va fi urcarea treptelor de către Jafar Panahi.
Regizorul, care a făcut şapte luni de închisoare în Iran în 2022 şi 2023, a putut părăsi Teheranul împreună cu echipa sa pentru a ajunge la Cannes, unde va prezenta "A Simple Accident", filmat clandestin, fără nicio finanţare iraniană, despre care s-au aflat foarte puţine informaţii.
Panahi nu a mai fost prezent într-un festival internaţional de 15 ani şi de la începutul problemelor sale juridice din ţara sa, care l-a privat mult timp de paşaport şi, prin urmare, de libertatea de a călători.
Între timp, regizorul filmelor "Taxi Teheran", Ursul de Aur la Berlin în 2015, şi "Three Faces", Premiul pentru scenariu la Cannes în 2018, a mai fost recompensat la Veneţia în 2022 cu Premiul special al juriului pentru "No Bear".
Săptămâna trecută, patru membri ai echipei filmului au fost convocaţi de forţele de ordine iraniene pentru interogatoriu, a declarat anturajul regizorului pentru AFP.
Jafar Panahi a fost condamnat la 6 ani de închisoare în 2010 pentru "propagandă împotriva regimului" şi i s-a interzis să facă un film sau să părăsească ţara timp de 20 de ani.
În cele din urmă, şi-a recăpătat paşaportul şi dreptul de a călători în aprilie 2023, profitând de ocazie pentru a merge în Franţa, unde locuieşte fiica sa.
Celălalt film din competiţia de marţi, "Fuori", adaptează povestea unui autor italian, Goliarda Sapienza, care a fost închis în 1980 pentru furt.
Acest film biografic, regizat de Mario Martone şi interpretat de Valeria Golino, marchează revenirea italianului în vârstă de 65 de ani la Cannes în competiţia oficială, după debutul său din 2022, "Nostalgia".

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.