Scurtmetrajul românesc „Prin oraş circulă scurte poveşti de dragoste”, regizat de Carina-Gabriela Daşoveanu (UNATC), a fost recompensat cu premiul al treilea în secţiunea Cinéfondation din cadrul Festivalului de Film de la Cannes, dedicată şcolilor de film din întreaga lume.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În selecţia Cinéfondation, ajunsă la a 24-a ediţie, au fost invitaţi 17 regizori: 8 femei şi 9 bărbaţi. Au fost alese 13 scurtmetraje live-action şi 4 animaţii din ţări ca Brazilia, Argentina, Bulgaria, Marea Britanie, Japonia şi Danemarca.

România a fost reprezentată de „Prin oraş circulă scurte poveşti de dragoste”, realizat de Carina-Gabriela Daşoveanu, studentă la Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti. Din distribuţie fac parte Andi Vasluianu şi Ilinca Hărnuţ.

Filmul spune povestea unei femei taximetrist în vârstă de 36 de ani care încearcă să îşi salveze căsnicia cu Dani, un pescar amator.

Juriul Cinéfondation a acordat trei premii la ceremonia ce a precedat proiecţia câştigătoarelor, pe 15 iulie, la Teatrul Buñuel.

Locul al treilea a fost acordat ex-aequo, filmelor „Prin oraş circulă scurte poveşti de dragoste” şi „Cantareira”, de Rodrigo Ribeyro de la Academia Internacional de Cinema Brazil.

Premiul întâi a revenit producţiei „The Salamander Child”, realizată de belgianul Theo Degen (INSAS).

Juriul format din scriitorul tunisian Kaouther Ben Hania, scenaristul şi regizorul suedez Tuva Novotny, scenarista şi regizoarea franceză Alice Winocour, cineastul egiptean Sameh Alaa, cineastul şi profesorul spaniol Carlos Muguiro şi scenaristul şi regizorul francez Nicolas Pariser a descris filmul ca „personal, original şi magic”.

Premiul al doilea a revenit lui Yoon Daewoon, de la Korea National University of Arts, pentru „Cicada”, film pe care juriul l-a descris ca „surprinzător”, ce relevă un regizor „promiţător”.

Festivalul alocă granturi 15.000 de euro pentru primul premiu, 11.250 de euro, pentru al doilea, şi 7.500 de euro, pentru al treilea.

Anul trecut, scurtmetrajul românesc „Contraindicaţii”, de Lucia Chicoş, a fost recompensat cu premiul al treilea în secţiunea Cinéfondation.

Cea de-a 74-a ediţie a Festivalului de Film de la Cannes se va încheia sâmbătă cu gala de premiere.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.