Thierry Frémaux, delegatul general al Festivalului de Film de la Cannes, a vorbit în conferinţa de presă susţinută joi, în care au fost anunţate titluri din selecţia oficială, despre cazul Netflix şi controversa creată de faptul că platforma refuză să îşi distribuie în cinematografe filmele prezentate în festival.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Frémaux a spus că este „păcat” că Netflix nu va participa în festival - în afara competiţiei, aşa cum au decis oficialii de la Cannes - şi că a existat un dialog constructiv cu reprezentanţii companiei, „contrar aparenţelor”. În plus, a precizat el, Netflix rămâne „binevenit la Cannes”.

Potrivit lui Frémaux, două producţii Netflix oferite de companie ar fi fost dorite de festival pentru ediţia de anul acesta: „The Other Side of the Wind”, peliculă neterminată a lui Orson Welles, spre a fi prezentat în afara competiţiei, şi un al film al cărui nume nu a fost dezvăluit.

„Filmele trebuie să fie deschise posibilităţii de a fi distribuite în cinematografe”, a explicat el. „Sunt filme pe care toată lumea vrea să le vadă. Este păcat. Welles a fost preşedintele juriului şi a câştigat un Palme d’Or. Locul lui era aici. Am văzut filmul. Toţi voiam să vedem acest film. Nu este un accident că Netflix deţine drepturile pentru el. Ei iubesc şi cunosc cinematografia, dar nu avem aceeaşi poziţie. Aşa este lumea azi. Anul trecut, când i-am avut pe covorul roşu am fost foarte criticaţi. Anul acesta, ei nu vor fi pe covorul roşu şi vom fi criticaţi”.

Thierry Frémaux a concluzionat: „Netflix este binevenit la Cannes. Avem o dezbatere în curs. Vrem să le spunem lui Ted (Sarandos), lui Reed (Hastings) şi lui Scott (Stuber) să vină, să continuăm să discutăm”.

Preşedintele festivalului, Pierre Lescure, a adaugat, referitor la filmul lui Welles: „Regretăm pentru că ar fi fost un gest minunat faţă de cinematografie făcut de Netflix şi acum ei au blocat asta. Dezbaterea e încă deschisă”.

Cât priveşte regula ca filmele care participă în competiţiile de la Cannes să fie distribuite în cinematografe, aceasta este veche de mai multe decenii. Frémaux a spus că ea a devenit o problemă din cauză că modelul de distribuţie al Netflix a făcut necesară amintirea ei oamenilor.

Platforma a avut două filme în competiţia festivalului de anul trecut - „Okja”, de Bong Joon-jo, şi „The Meyerowitz Stories”, de Noah Baumbach - însă a anunţat că acestea nu vor fi distribuite în cinematografe.

Acest fapt a provocat indignare în rândul reprezentanţilor cinematografelor franceze, iar organizatorii festivalului s-au văzut nevoiţi să schimbe regula de selecţie pentru viitoarele ediţii. Astfel, vor fi selectate doar filme ai căror realizatori îşi iau angajamentul să le distribuie în cinematografele din Franţa.

Cea de-a 71-a ediţie a Festivalului de Film de la Cannes va avea loc în perioada 8 - 19 mai.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.