După ce 82 de femei au protestat sâmbătă la Cannes, cerând "egalitate salarială" între bărbaţi şi femei, miercuri 16 actriţe franceze de culoare şi metise au făcut acelaşi lucru pentru a denunţa subreprezentarea persoanelor de culoare în cea de-a şaptea artă în Franţa, notează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Conduse de actriţa Aïssa Maïga, autoarea unei cărţi colective "Noire n'est pas mon métier" (Negresă nu este meseria mea), actriţele franceze au fost primite pe scările de la Palatul festivalurilor de cântăreaţa burundeză Khadja Nin, membră a juriului celei de-a 71-a ediţii.

Pentru fotografi, cele 16 femei, printre care Eye Haidara, Sonia Rolland sau Firmine Richard, au ridicat pumnul înainte de a intra în sală pentru proiecţia filmului "Burning" al coreeanului Lee Chang-dong.

Actriţele au purtat pentru această acţiune simbolică haine create de casa Balmain, al cărei director artistic, Olivier Rousteing, este el însuşi metis şi ataşat de problema diversităţii în modă. 

"Din nefericire pentru mine, nu mi-a fost prea uşor să recunosc (în carte) comentariile dezagreabile, ignoranţa şi discriminarea pe care ele au trebuit să o înfrunte de-a lungul carierei lor", a mărturisit creatorul într-un comunicat. 

În această lucrare, prezentată înainte de Festival, cele 16 actriţe acuză, citând, clişee şi glume îndoielnice, rasiste uneori, auzite la locul de muncă. 

"Din fericire aveţi trăsături fine", "prea neagră pentru (a juca) o metisă", "nu destul de africană pentru o Africană", astfel de comentarii au fost auzite de exemplu de Nadège Beausson-Diagne (care a jucat în "Bienvenue chez les Ch'tis", "Brillantissime").

Această mobilizare nu ar fi avut loc fără îndoială dacă nu ar fi existat fenomenul "#MeToo" şi libertatea de exprimare a femeilor după scandalul harvey Weinstein, producătorul hollywoodian acuzat de hărţuire sexuală şi viol de aproape o sută de actriţe, vedete şi debutante. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.