Filmul "Visages, villages", semnat de realizatoarea Agnès Varda şi de artistul JR, a fost recompensat cu "L'Oeil d'or" pentru cel mai bun documentar la Festivalul de Film de la Cannes, în ajunul palmaresului celei de-a 70-a ediţii, scrie Le Point.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Juriul a fost impresionat de acest film care povesteşte despre consideraţia celuilalt prin artă", a afirmat preşedinta, actriţa Sandrine Bonnaire. 

În acest documentar prezentat în afara competiţiei, tandemul format din cei doi regizori parcurge drumurile din Franţa într-un camion fotografic, întâmpinând locuitorii din satele abandonate. 

De-a lungul călătoriei lor, filmul avansează prin amintirile lui Agnes Varda, care se opreşte, de exemplu, la mormântul fotografului Henri Cartier-Bresson şi care bate şi la uşa cineastului Jean-Luc Godard, în Elveţia.

Juriul a acordat şi o menţiune specială pentru "Makala" a francezului Emmanuel Gras, deja recompensat cu marele Premiu la Semaine de la Critique. 

În cel de-al doilea său lungmetraj, regizorul filmează un muncitor congolez în timp ce îşi împinge bicicleta spre Kinshasa pentru a vinde acolo cărbune ("makala", în swahili). O relatare seacă, fără voci din off, cu o lumină superbă şi un sunet bun. 

Această ediţie a festivalului a fost una bogată în documentare, fiind prezentate printre altele "12 jours", de Raymond Depardon, "Napalm", de Claude Lanzmann, despre o pasiune amoroasă în Coreea de Nord în 1958, şi "Le Vénérable W", de Barbet Schroeder, despre un influent călugăr budist care predica ura. 

Al Gore a revenit printre eroii care luptă pentru combaterea încălzirii globale cu urmarea filmului "Une vérité qui dérange" (al treilea cel mai urmărit documentar în SUA şi care a primit două premii Oscar). 

În "Promised Land", Eugene Jarecki a încercat să explice motivele pentru care "visul american a murit". 

Din partea noilor veniţi, "Nothingwood", al franţuzoaicei Française Sonia Krolund, a stârnit critica cu portretul său despre un star de filme de serie Z în Afganistan şi actriţa Vanessa Redgrave care şi-a făcut debutul în spatele camerei de filmat cu "Sea sorrow", care denunţa soarta migranţilor. 

Înfiinţat în 1946, Festivalul de Film de la Cannes este considerat unul dintre cele mai prestigioase evenimente de profil din lume, fiind organizat în fiecare an în luna mai. Cea de-a 70-a ediţie a Festivalului de Film de la Cannes se va încheia duminică, cu o gală care va avea loc la Palais des Festivals et des Congres.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.