Regizorii români Cristian Mungiu, Corneliu Porumboiu, Cătălin Mitulescu şi Radu Mihăileanu se numără printre cei 87 de cineaşti europeni care au lansat, luni, la Festivalul de Film de la Cannes, un apel adresat Uniunii Europene pentru a implementa ”o politică culturală exigentă şi ambiţioasă, adaptată la spaţiul digital, la economia sa şi uzanţele sale, care valorifică operele cinematografice şi plasează creatorii în centrul acţiunilor sale”, informează allocine.fr.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Unii dintre cei mai mari cineaşti europeni, precum Michael Haneke (Austria), Wim Wenders (Germania), fraţii Jean-Pierre şi Luc Dardenne (Belgia), Stephen Frears (Marea Britanie), Matteo Garrone (Italia), Paolo Sorrentino (Italia) şi Costa-Gavras (Franţa) au semnat acest apel, luni, în favoarea cinematografiei din Europa.

În contextul în care selectarea în competiţia oficială a celei de-a 70-a ediţii a Festivalului de la Cannes a două filme produse de platforma online Netflix a generat o polemică fără precedent în industria cinematografică, semnatarii acestei scrisori deschise consideră că ”mai mult ca oricând, menţinerea teritorialităţii drepturilor este o urgenţă, deoarece ea structurează şi garantează nivelul înalt de finanţare a operelor din Europa, în special pentru cinematografiile cele mai fragile”.

”Dreptul pentru autori de a putea trăi din arta lor trebuie, de asemenea, consolidat şi întărit, pentru ca ei să poată să continue să creeze. Integrarea giganţilor internetului în economia creaţiei europene este determinantă pentru viitorul cinematografiei”, au adăugat semnatarii cineaştii europeni.

Ei consideră că ”Europa trebuie să îşi fixeze anumite ambiţii şi să asigure condiţiile unui joc concurenţial mai just şi durabil între toţi aceia care difuzează operele regizorilor europeni”.

”Miza este mare, însă provocarea este formidabilă: aceea de a ne uni, actori politici, creatori şi cetăţeni, cu obiectivul de a regândi şi de a reconstrui o politică culturală exigentă şi ambiţioasă, adaptată la spaţiul digital, la economia sa şi uzanţele sale, care valorifică operele cinematografice şi plasează creatorii în centrul acţiunilor sale”, au adăugat cineaştii europeni.

Lista semnatarilor cuprinde şi alte nume de referinţă din cinematografia europeană, precum Michel Hazanavicius (Franţa), Bertrand Tavernier (Franţa), Claude Lelouch (Franţa), Volker Schlöndorff (Germania), Fatih Akin (Germania),  Alejandro Amenábar (Spania) şi Fernando Trueba (Spania).


 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.