„Câmp de maci”, regizat de Eugen Jebeleanu, unul dintre cele mai premiate filme româneşti ale anului, va rula din luna septembrie în cinematografele din ţară, au confirmat pentru News.ro reprezentanţii Icon Production.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Lungmetrajul a fost prezentat vineri seară, la a 18-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Independent Anonimul, în faţa a peste o mie de spectatori şi în prezenţa actorului principal, Conrad Mericoffer. 

Pelicula este programată să ruleze în cinematografele româneşti din 17 septembrie.

Drama „Câmp de maci” a fost prezentată în premieră mondială anul acesta la Festivalul Internaţional Tallinn Black Nights (PÖFF). Cu mai multe premii internaţionale în palmares, două dintre ele fiind acordate pentru cea mai bună interpretare actorului Conrad Mericoffer (la Festivalul Internaţional de Film Gijón şi Festivalul Internaţional de Film de la Torino), lungmetrajul a fost recompensat şi cu trofeul pentru regie la TIFF (Festivalul Internaţional de Film Transilvania), unde a primit şi premiul publicului pentru un film din competiţie.

De asemenea, a fost şi este prezent în peste 15 selecţii oficiale la festivaluri de film din Europa şi Statele Unite ale Americii. Printre acestea se numără BFI Flare London, Glasgow Film Festival, Miami Film Festival şi San Francisco International Film Festival.

Realizat după un scenariu de Ioana Moraru, filmul prezintă o zi din viaţa lui Cristi (Conrad Mericoffer), un tânăr jandarm din Bucureşti. În timpul unei vizite scurte a lui Hadi (Radouan Leflahi), bărbatul cu care are o relaţie la distanţă, Cristi şi colegii lui participă la o intervenţie într-un cinematograf din centru, unde mai multe persoane sabotează proiecţia unui film LGBTQ+. În mijlocul scandalului din cinema, o relaţie pasageră din trecut cu un alt bărbat revine şi îi ameninţă stabilitatea profesională şi personală.

Primul lungmetraj al lui Jebeleanu a fost bine primit şi de publicul de la Sfântu Gheorghe, aplaudat la scenă deschisă, iar pe scena festivalului actorul Conrad Mericoffer a vorbit despre colaborarea cu regizorul şi despre modul în care şi-a construit şi înţeles personajul.

„Nu am dat casting, dar nu am fost prima opţiune. Eu şi Eugen am fost colegi la actorie, la UNATC, el a ales apoi regia şi am colaborat la câteva proiecte de teatru, după care a apărut acest proiect de film, care i-a fost propus, ca o surpriză pentru el, de producătoarea Velvet Moraru şi a ales echipa, doar că celălalt actor nu a putut să mai joace şi iată-mă, cumva, a doua opţiune, dar cumva mai bună”, a spus el.

Repetiţiile pentru acest film au durat 4 luni, o necesitate având în vedere că lungmetrajul a fost filmat pe peliculă.

„Mi se pare o poveste extrem de normală, el e un om destul de normal. Lucrul care m-a atras cel mai mult şi cu care am empatizat cel mai mult a fost imposibilitatea de a iubi pe cineva şi de a exprima ceea ce simţi faţă de acel cineva”, a adăugat Mericoffer. „Mi-a fost foarte uşor, pentru că am repetat foarte mult. Am avut doar 12 zile de filmare, dar pentru ele am repetat 4 luni, ceea ce a fost necesar şi foarte important”.

Din perspectiva actorului, cea mai frumoasă scenă este cea în care Cristi vorbeşte la telefon cu prietenul lui, dar colegii nu ştiu asta. „Nuanţele iubirii sunt aceleaşi. Neştiind cine este de partea cealaltă, poţi să confunzi. Se exprimă la fel”.

Filmul are numeroase teme şi subteme, spunea recent, într-un interviu acordat News.ro, regizorul: „Dincolo de mesajul puternic LGBT şi pentru lupta în câştigarea drepturilor şi a unui echilibru emoţional şi psihologic pentru oamenii care trăiesc în România de azi cu identitate sexuală diferită de normă, e şi despre imposibilitatea iubirii, despre diversitate, despre artă, comunitate, violenţa poliţiei. Sunt multe teme şi subteme care sunt vizibile în funcţie şi de contextul şi de spaţiul în care e prezentat filmul”.

Din distribuţie mai fac parte Alexandru Potocean, Cendana Trifan, Ionuţ Niculae, Alex Călin, Rolando Matsangos şi George Piştereanu.

Lungmetrajul este produs de Velvet Moraru, imaginea este semnată de Marius Panduru, care a filmat pe peliculă, montajul - de Cătălin Cristuţiu, sunetul - de Alex Dragomir, iar scenografia şi costumele - de Velica Panduru.

„Câmp de maci/ Poppy Field” este o producţie Icon Production, în co-producţie cu Motion Picture Management şi Cutare Film, realizată cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei. Proiectul este co-finanţat de Uniunea Europeană prin programul Creative Europe - Media 2017 şi a fost selectat în programul Connecting Cottbus - work in progress, 2019.

Conrad Mericoffer, aflat la primul său rol principal într-un film de lungmetraj, este o voce particulară în actoria autohtonă. De-a lungul carierei sale în teatru, a lucrat cu regizori ca Radu Afrim, Andrei Şerban, Erwin Şimşensohn şi Catinca Drăgănescu, iar prima colaborare cu Eugen Jebeleanu în formula de regizor-actor a avut loc în 2012, pentru spectacolele „Ficţiuni mici de România” şi „Dontcrybaby”. Începând cu 2019, joacă în serialul de televiziune  „Sacrificiul”. Pe lângă experienţa de actor, Conrad Mericoffer a regizat trei scurtmetraje: „Casting Call” (2014), „O poveste aproape reală” (2015) şi „Când afară ninge” (2017).

Icon Production, înfiinţată în 1994 de producătoarea Velvet Moraru, este una dintre primele companii independente de producţie de film din România. Printre cele mai importante producţii realizate se numără „Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu”, în regia lui Andrei Ujică, „Quod Erat Demonstrandum”, de Andrei Gruzsniczki, şi „Charleston”, de Andrei Creţulescu. Toate producţiile companiei, lungmetraje şi scurtmetraje de ficţiune şi documentare, au fost selectate şi premiate la festivaluri precum Cannes, Roma şi Locarno.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.