Un sistem revoluţionar folosit în mod curent la filmările producţiilor de acţiune se va numi „U-Craine” în semn de omagiu pentru ţara sa de origine.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Un sistem de cameră de filmat cu braţ articulat, folosit la cele mai multe filme de acţiune şi până acum numit „braţ rusesc”, a fost redenumit de inventatorii ucraineni în semn de protest faţă de invazia Ucrainei de către Rusia. 

Noua denumire oficială a acestui angrenaj revoluţionar, compus în special dintr-o macara stabilizată de un giroscop şi care a fost distinsă cu Oscar în 2006, este de acum „U-Crane” (pronunţat ca Ucraina în engleză, „crane” însemnând macara în engleză), în semn de omagiu pentru ţara de origine a inventatorilor săi. 

Acest sistem este montat pe maşini şi permite filmări foarte dinamice şi de 360 de grade în cursele de urmăriri şi alte coliziuni cu automobile. 

În mod curent este folosit în filme de acţiune, precum franciza „Fas and Furious”, recentul „Black Widow”, şi mare parte din lungmetrajele lui Tom Cruise. 

Deşi a fost dezvoltat în anii 1990 de societatea ucraineană Filmotechnic, cu sediul la Kiev, sistemul era denumit „braţul rusesc” în industria de cinema. 

„Noul nume oficial al sistemului cunoscut la nivel mondial Filmotechnic este acum U-Craine, în cinstea ţării sale de origine şi a luptei sale eroice împotriva agresiunii ruse”, a spus la sfârşitul lui februarie filiala americană a acestei companii pe contul de Instagram. „Sistemul de macara girostabilizată a fost proiectat şi construit în Ucraina de către Filmotechnic şi va continua să fie construit în Kiev în anii următori”, se arată în mesaj, citat de Variety. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.