”Câini”, ”Aferim!” şi ”Bacalaureat” se numără printre filmele care vor fi proiectate la Cinemateca Naţională din Ciudad de Mexico, într-o retrospectivă de film românesc contemporan, intitulată “10 ani în 10 filme. De la Palme d´Or la Ursul de Aur”, ce se va desfăşura în perioada 11 - 22 iunie.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Retrospectiva include o selecţie a celor mai apreciate şi premiate filme româneşti de după anii 2000: ”Moartea domnului Lăzărescu”, regizat de Cristi Puiu, primul mare succes internaţional al cinematografiei româneşti din noul mileniu, ”4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile”, lungmetrajul regizorului Cristian Mungiu, distins la Cannes cu Premiul Palme d’Or în urmă cu un deceniu, şi ”Poziţia copilului”, realizat de Călin Peter Netzer, care a câştigat Premiul Ursul de Aur la Berlinala din 2010, informează ICR.

Ciclul de film debutează cu lungmetrajul regizorului Bogdan Mirică, ”Câini”, distins cu Premiul FIPRESCI în secţiunea Un Certain Regard, la penultima ediţie a Festivalului de la Cannes.

Seria de filme continuă cu pelicula ”A fost sau n-a fost?”, a regizorului Corneliu Porumboiu - Camera d’Or la festivalul de la Cannes în 2006, ”Aferim!”, filmul în alb şi negru al regizorului Radu Jude recompensat cu Ursul de Argint la Festivalul de Film de la Berlin din 2015, ”Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu”, singurul documentar inclus în selecţie, regizat de Andei Ujică, şi ”Ilegitim”, penultimul lungmetraj a realizatorului Adrian Sitaru.

Cristi Puiu şi Cristian Mungiu sunt prezenţi în această retrospectivă şi cu cele mai recente creaţii, selectate în competiţia oficială a festivalului de pe Croazetă în 2016 - ”Sieranevada”, respectiv ”Bacalaureat”, acesta din urmă distins cu Premiul pentru cel mai bun regizor în competiţia menţionată.

Proiecţiile filmelor româneşti vor avea loc la Cinemateca Naţională a Mexicului, un complex dedicat celei de-a şaptea arte cu 10 ecrane de proiecţie, pe lângă săli de expoziţie, laborator de restaurare digital şi un ecran în aer liber, care primeşte anual peste un milion de spectatori.

Retrospectiva de film românesc contemporan este organizată în premieră de Institutul Cultural Român, Ambasada României din Statele Unite Mexicane şi Cinemateca Naţională din Mexic.  

Această primă retrospectivă în America Latină co-organizată de Institutul Cultural Român de la Madrid continuă colaborarea iniţiată cu Ambasada României în Argentina în 2016, la prima ediţie a Festivalului de Film Românesc din Buenos Aires, şi urmăreşte să consolideze renumele de care se bucură filmul românesc dincolo de circuitul festivalier, în rândul publicului larg din ţări vorbitoare de spaniolă.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.