Cea de-a 19-a ediţie a Bucharest Pride, amplu eveniment dedicat comunităţii LGBTQIA+ din România şi aliaţilor săi, se va desfăşura în perioada 21-29 iunie, anunţă Asociaţia Accept.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cu tema "We are ready", organizatorii pregătesc un întreg maraton de evenimente culturale şi comunitare, parte dintr-un program care va culmina cu Marşul Bucharest Pride, programat în 29 iunie. Mai mult de 25.000 de oameni sunt aşteptaţi în stradă pentru a celebra diversitatea şi pentru a revendica drepturile comunităţii LGBTQIA+.

Pentru a al doilea an la rând, Bucharest Pride abordează nevoia urgentă de recunoaştere legală şi protecţie a tuturor familiilor formate din persoane de acelaşi sex şi va transmite un mesaj din partea societăţii: "We are ready. Suntem pregătiţi" pentru o Românie în care persoanele LGBTQIA+ şi familiile lor sunt văzute, recunoscute şi protejate. Adoptarea unor legi care să răspundă acestor nevoi reale nu mai suportă amânare.

În ciuda discursului descurajator al decidenţilor politici, statisticile arată că societatea românească este, în 2024, mai pregătită pentru egalitate decât a fost vreodată. Conform datelor publicate în cel mai recent studiu ACCEPT, nivelul de susţinere şi empatie al românilor faţă de familiile LGBTQIA+ a crescut considerabil în ultimii ani. O majoritate istorică reprezentată de 56% dintre aceştia sunt de acord cu căsătoria sau cu o altă formă de recunoaştere legală a familiilor formate din persoane de acelaşi sex - cu 13 puncte procentuale mai mulţi decât în 2021. În plus, 72% dintre români consideră că familiile lor nu ar avea nimic de pierdut dacă familiile same sex ar avea drepturi egale.

"Iubirea este înnăscută, ura este învăţată. Cu toţii ştim să acceptăm, să existăm, să iubim, chiar dacă uneori avem nevoie de timp ca să-nvăţăm s-o arătăm. Faţă de noi înşine, dar şi faţă de ceilalţi. E un proces prin care o bună parte a societăţii a trecut deja. Pentru unii durează mai mult, pentru alţii mai puţin. Pe oamenii care şi l-au asumat şi care şi-au amintit că nu ura este cea care ne va ajuta să creştem împreună, ci iubirea şi înţelegerea faţă de ceilalţi, noi îi numim aliaţi. Şi le mulţumim. Suntem pregătiţi este despre noi toţi: persoane LGBTQIA+, familiile noastre, aliaţi ai comunităţii - oameni care zi de zi fac paşi către o lume mai primitoare, mai diversă, mai incluzivă. Cu toţii suntem, într-o formă sau alta, pregătiţi pentru iubire! Suntem doar în etape diferite de acceptare a acestui fapt", subliniază Florian-Mihail Păun, coordonatorul Bucharest Pride 2024.

Marşul Bucharest Pride: 29 iunie

Încă din 2004, comunitatea LGBTQIA+ din România iese în stradă pentru a-şi celebra identitatea, pentru a-şi face vocea auzită şi pentru a-şi revendica drepturile. În 2023, marşul comunităţii LGBTQIA+ a atras peste 25.000 de persoane, cu mult mai multe decât în 2022, când s-au alăturat marşului 15.000 de participanţi. Pentru 2024, organizatorii preconizează o creştere exponenţială a gradului de participare, ca reacţie la atitudinea sfidătoare pe care Guvernul o afişează în raport cu nevoile comunităţii LGBTQIA+ din România.

Pride Park: 27-29 iunie, Parcul Izvor

Cu prima ediţie organizată în 2021, Pride Park a devenit rapid unul dintre cele mai importante evenimente culturale organizate în Bucureşti, în aer liber. Ca promotor al diversităţii, acest festival aduce în lumina reflectoarelor talentele artiştilor LGBTQIA+ autohtoni, oferindu-le vizibilitate şi celebrând creaţiile culturale care îmbrăţişează şi reprezintă comunitatea LGBTQIA+.

De asemenea, Pride Park construieşte un spaţiu sigur pentru iniţiativele şi proiectele altor organizaţii LGBTQIA+ din România. Accesul la toate evenimentele din cadrul Pride Park este gratuit.

Pentru a construi un calendar cât mai amplu, incluziv şi reprezentativ pentru comunitatea LGBTQIA+ din România, organizatorii Bucharest Pride lansează un apel de înscrieri în rândul artiştilor şi promotorilor de proiecte comunitare.

Până la 21 aprilie, aceştia pot trimite propuneri de: evenimente şi activităţi dedicate comunităţii LGBTQIA+ şi aliaţilor, organizate în Bucureşti, în perioada 21-29 iunie (Pride Week), evenimente şi activităţi pentru Pride Park, care ar putea fi programate în aer liber la 28 şi 29 iunie, performance artistic pentru scena Pride Park (28-29 iunie). Evenimentele vor fi evaluate pe baza următoarelor criterii: relevanţa pentru tema acestui an (#WeAreReady), intersecţionalitate, reprezentativitate, potenţial de creştere a gradului de conştientizare, resursele necesare pentru organizare, publicul căruia se adresează. Propunerile pot fi trimise exclusiv online, prin completarea următoarelor formulare online: https://forms.gle/neGmQowV9ZCmCG2HA.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.