Scurtmetrajul egiptean „Belia”, regizat de Eman Hussein, este marele câştigător al celei de-a şaptea ediţii a Bucharest International Dance Film Festival, care s-a încheiat duminică seară.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Bucharest International Dance Film Festival (BIDFF), unica manifestare cinematografică din România dedicată filmelor de dans, şi-a desemnat câştigătorii după cinci zile de competiţie, proiecţii speciale, experienţe VR imersive, live video mapping, ateliere intensive şi conferinţe cu specialişti din domeniu.

Marlene Millar, reputată creatoare de film de dans din Canada, Saddo, artist, ilustrator şi muralist român, şi Bogdan Theodor Olteanu, regizor român de film şi teatru, au fost membrii juriului care a decis câştigătorii celei de-a şaptea ediţii.

În competiţia internaţională, unde au fost selectate 29 de scurtmetraje din 21 de ţări, premiul pentru cel mai bun film, în valoare de 1.000 de euro, a fost acordat scurtmetrajului „Belia” (r. Eman Hussein), din Egipt, pentru capacitatea acestuia de a scoate la lumină un subiect mai puţin explorat precum munca zilnică dintr-un atelier auto, a motivat juriul. Iscusinţa cu care „Belia” foloseşte obiecte de zi cu zi pentru a compune un peisaj sonor fascinant se îmbină perfect cu ritmul dictat de mişcare şi montaj.

Juriul a acordat şi două menţiuni speciale: „The Kitchen” (r. Vishwakiran Nambi), din India, deconstruieşte într-o manieră jucăuşă dansul indian tradiţional pentru a spune o poveste puternică despre rolul femeii în societatea contemporană. Redat cu ironie şi umor, filmul e o fuziune de stiluri care propune o abordare relaxată, dar fermă asupra feminismului; „Fibonacci” (r. Tomáš Hubáček), din Republica Cehă, a impresionat cu precizia regiei şi imaginile picturale, dar şi cu măiestria cu care reuşeşte să integreze un concept matematic universal în structura filmului.

Dintre cele şase scurtmetraje româneşti selectate în competiţia naţională, titlul de cel mai bun film românesc şi un premiu în valoare de 500 euro au fost acordate peliculei „Public Figure” (r. Mădălina Zaharia). Potrivit juriului, filmul s-a remarcat prin amestecul inteligent de medii artistice folosite pentru a spune o poveste. Ca film de dans, „Public Figure” foloseşte cu succes imaginea pentru a crea un eseu despre corp.

„Potential Worlds”, tema celei de-a şaptea ediţii a BIDFF, care a a avut loc între 1-5 septembrie în şapte spaţii din Bucureşti, a reunit în programul festivalului lucrări cinematografice provocatoare şi lucrări hibride care chestionează relaţia dintre manifestările artistice şi procesul rapid de digitizare. Pe lângă cele 34 de scurtmetraje din competiţiile prezentate la Cinema „Elvire Popesco”, Mercato Kultur şi Fabrica Griviţa, publicul festivalului s-a bucurat şi de o experienţă VR imersivă, susţinută de Conceptual Lab şi găzduită de /SAC @ Malmaison, în cadrul căreia au putut fi vizionate 9 lucrări cinematografice ale unor artişti internaţionali inovatori.

„Cosmogony”, un inedit performance digital live, în care dansatorii virtuali ai companiei Cie Gilles Jobin, aflaţi în studioul din Geneva, au apărut prin video mapping pe faţada Teatrului Odeon din Bucureşti, a fost una din atracţiile  BIDFF 2021, reuşind să prezinte în premieră un astfel de show, de la o distanţă de 2.000 km, cu sprijinul 360 Revolution.

Gilles Jobin, dansator, coregraf şi regizor, conducătorul companiei Cie Gilles Jobin, a prezentat participanţilor, în cadrul unui eveniment dedicat, diferite proiecte de dans digital pe care le-a creat în ultimii ani şi modul în care proiecte de colaborare precum Virtual Crossings pot oferi noi posibilităţi pentru artele performative, în timp ce Weronika Lewandowska - poetă, regizoare, scriitoare şi producător executiv al „VR Nightss”, un poem erotic virtual prezentat la BIDFF VR ‘21 -, a vorbit  despre procesul de creare a experienţelor imersive.

Dance Filmmaking Lab, atelierul de film de dans susţinut de Marlene Millar, membră a juriului BIDFF, precum şi câştigătoare a premiului pentru cel mai bun film internaţional la ediţia trecută a festivalului, a oferit participanţilor posibilitatea de explora peisajul filmic ca spaţiu creativ şi performativ, la finalul celor trei zile de atelier rezultând 4 lucrări video realizate la faţa locului de cei 17 participanţi la atelier.

Dedicat producţiilor de dans realizate de coregrafi, regizori de film şi artişti din întreaga lume, Bucharest International Dance Film Festival a fost fondat în 2015 de coregrafa şi regizoarea Simona Deaconescu şi de producătoarea de film Anamaria Antoci. Festivalul este organizat de Asociaţia Tangaj Collective.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.